TPS question... - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 11-29-2004, 08:01 AM   #1
Registered Member
Regular
 
Join Date: Aug 2003
Region: Texas
Posts: 168
Send a message via Yahoo to 98GreenStallion
60mm TPS wire splicing!!

Im sending my 60mm TB back to rpm so he can grind the bottom off (it hits the fuel rail as it is now) So for now my stock TB is back on.
Anyways, when I get my 60mm TB (off 5.0) back, ill need to know how to splice the new 5.0 TPS in...

Any help would be greatly appreciated!
__________________
http://images.cardomain.com/member_i.../402003_35.jpg

Mods: BV heads, cut and weld upper, fully ported lower, 216/225 cam, 1.73 RR's, 60mm TB, 19# injectors, new timing set, 25% UDP, CAI, SCT chip, PCV delete, EGR delete, MAC LT headers, O/R H-pipe, durablack cat-back...

www.rpm-mustangs.com

RDmotorsport

New dyno
193.8rwhp/238.9 rwtq
98GreenStallion is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-29-2004, 08:25 AM   #2
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Quote:
Originally Posted by 98GreenStallion
Im sending my 60mm TB back to rpm so he can grind the bottom off (it hits the fuel rail as it is now) So for now my stock TB is back on.
Anyways, when I get my 60mm TB (off 5.0) back, ill need to know how to splice the new 5.0 TPS in...

Any help would be greatly appreciated!

I made my own but it requires a sacrificial V6 TPS and knowing exactly where to cut the TPS sensor in half
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 11-29-2004, 04:33 PM   #3
Legacy Member
Legacy
 
97Stallion's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Region: Missouri
Posts: 1,461
Send a message via AIM to 97Stallion Send a message via MSN to 97Stallion
As for you Josh cut your plug off and splice these wires together.

5.0 TPS wires............................................3.8 TPS wires
Green/Green............................................. .Gray/White
Black/White............................................. .Gray/Red
Orange/White............................................. Brown/White

And finally when i put my 60mm TB on, I had to grind about 1/4" off the TB also because it was hitting the fuel rail also.
__________________

60' ~ 2.1, 1/8 ~ 9.61 @ 73.4mph
Living one day at a time!

DAMN Those are some old *** numbers!!! I need updated ones!!
97Stallion is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-30-2004, 08:04 AM   #4
Registered Member
Regular
 
Join Date: Aug 2003
Region: Texas
Posts: 168
Send a message via Yahoo to 98GreenStallion
thanks guys, that sure helps me out there.

When Mik first sent me the TB, it had a connector coming off the TPS, I figure its what you were talking about Corey, and no it didnt work. this makes me think, i'm going to go get that TPS real quick and see something...

Okay im taking a pic of it so yall can see kinda what im talking about on the connector that Mik put on the TPS...

BTW, the name's Aaron
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	100_0593.JPG
Views:	281
Size:	185.3 KB
ID:	4703  
__________________
http://images.cardomain.com/member_i.../402003_35.jpg

Mods: BV heads, cut and weld upper, fully ported lower, 216/225 cam, 1.73 RR's, 60mm TB, 19# injectors, new timing set, 25% UDP, CAI, SCT chip, PCV delete, EGR delete, MAC LT headers, O/R H-pipe, durablack cat-back...

www.rpm-mustangs.com

RDmotorsport

New dyno
193.8rwhp/238.9 rwtq
98GreenStallion is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2004, 08:30 AM   #5
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
What you need is to adapt the 60mm TPS connector to the harness currently in the car mounted to the engine. I would get a used TPS for your V6 and modify it instead of messing with either the harness on the engine or the 60mm TPS. That is what I did
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2005, 10:32 PM   #6
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2005
Region: New Mexico
Posts: 10
Send a message via MSN to miwago
Are the contact pins the same diameter on the 60 TB coupler compared to stock? I ask because you could simply eject the pins from the 60 coupler and insert them into the original coupler,(takes a special tool, I have it). Also, could someone post the face of both couplers and their respective wire colors/locations?
__________________
'98 T-5, 3.8 .. Ebay CAI, 25% 2 pulley UDP, 1.8 roller rockers 19 lph inj's, Xcal2, Reworked-ported upper intake, Full emissions delete, Dual 2.5" exhaust,2" drop Future mods:4.2 stroker kit, Locker diff w/3.73's, 18" Bullit wheels
miwago is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2005, 10:40 PM   #7
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Quote:
Originally Posted by miwago
Are the contact pins the same diameter on the 60 TB coupler compared to stock? I ask because you could simply eject the pins from the 60 coupler and insert them into the original coupler,(takes a special tool, I have it). Also, could someone post the face of both couplers and their respective wire colors/locations?
I believe they are I will take a look tomorrow I still have both type harnesses and TPS laying around here
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2005, 02:43 PM   #8
Registered Member
Regular
 
Join Date: Aug 2003
Region: Texas
Posts: 168
Send a message via Yahoo to 98GreenStallion
Im nearly 100% sure that they are the same.
__________________
http://images.cardomain.com/member_i.../402003_35.jpg

Mods: BV heads, cut and weld upper, fully ported lower, 216/225 cam, 1.73 RR's, 60mm TB, 19# injectors, new timing set, 25% UDP, CAI, SCT chip, PCV delete, EGR delete, MAC LT headers, O/R H-pipe, durablack cat-back...

www.rpm-mustangs.com

RDmotorsport

New dyno
193.8rwhp/238.9 rwtq
98GreenStallion is offline   Reply With Quote
Old 02-27-2005, 05:10 PM   #9
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
In looking at them they do appear to be the same!!!
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 06:07 AM   #10
RGR
Registered Member
Regular
 
Join Date: May 2003
Region: Indiana
Posts: 1,065
Send a message via AIM to RGR
************************************************************************
5.0 TPS to 3.8 wiring harness wiring schematic:
(for use without the Ford adapter, apparently it does not work for the V6)


5.0 TPS colors.................goes to..................3.8 harness

Green/Green..............................................Gray/White
Black/White..............................................Gray/Red
Orange/White.............................................Brown/White

base color/tracer (stripe) color
**** Note! Not all 5.0 TPS's have the tracer color, but it is listed
for those that do. Base colors are the same.****

When cutting the 3.8 harness wires, leave enough wire on the plug to reinstall it in the future
if the car is ever returned to stock condition. Use butt splices and shrink wrap to connect wires.
************************************************************************


OR eject the pins like Mike said, I had always considered that but would
have concerns about them coming out without the locking body. Use lots
of tape or shrink tube I guess!

My wiring diagram is the same as Rob's above, or is that the one I sent you, Rob?

Worked that out in 1999.

WE NEED A HOW-TO SECTION!!!

I have lots of tid-bits like this.

****************************
__________________
Originally Posted by Flex:
You are the true cam master dude...
RGR is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 08:43 AM   #11
Registered Member
Regular
 
Join Date: Aug 2003
Region: Texas
Posts: 168
Send a message via Yahoo to 98GreenStallion
Thanks Robert... My 60mm TB is working well so far EXCEPT for the fact that the TPS seems to not be working properely. I dont know if its broke... or if I did something wrong, but ever since I swapped in the new 60mm TB, my car revs up to about 1800rpm or so, and hangs there for about 15 seconds. It does this every time I hit the gas or push in the clutch. I can just barely tap the gas and it imediately shoots up to about 1800rpm, then after staying off the gas and everything it finally idles down.
Maybe I bolted the TPS on upside down or something? Is that possible? Or is it just a faulty TPS? Im like 100% sure its not the IAC, Ive swapped a working IAC off a 3.8 T-bird and it didnt change anything.
__________________
http://images.cardomain.com/member_i.../402003_35.jpg

Mods: BV heads, cut and weld upper, fully ported lower, 216/225 cam, 1.73 RR's, 60mm TB, 19# injectors, new timing set, 25% UDP, CAI, SCT chip, PCV delete, EGR delete, MAC LT headers, O/R H-pipe, durablack cat-back...

www.rpm-mustangs.com

RDmotorsport

New dyno
193.8rwhp/238.9 rwtq
98GreenStallion is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 09:05 AM   #12
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
You need a TPS off a 5.0. You can contact Terry at Midwest Mustang Ped5stang@aol.com. This is where I got my 5.0 TPS
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 01:17 PM   #13
Legacy Member
Legacy
 
97Stallion's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Region: Missouri
Posts: 1,461
Send a message via AIM to 97Stallion Send a message via MSN to 97Stallion
Quote:
Originally Posted by 98GreenStallion
Thanks Robert... My 60mm TB is working well so far EXCEPT for the fact that the TPS seems to not be working properely. I dont know if its broke... or if I did something wrong, but ever since I swapped in the new 60mm TB, my car revs up to about 1800rpm or so, and hangs there for about 15 seconds. It does this every time I hit the gas or push in the clutch. I can just barely tap the gas and it imediately shoots up to about 1800rpm, then after staying off the gas and everything it finally idles down.
Maybe I bolted the TPS on upside down or something? Is that possible? Or is it just a faulty TPS? Im like 100% sure its not the IAC, Ive swapped a working IAC off a 3.8 T-bird and it didnt change anything.
Hey if you send me like $8 via paypal. I'll send you a TPS with the rest of your stuff.
__________________

60' ~ 2.1, 1/8 ~ 9.61 @ 73.4mph
Living one day at a time!

DAMN Those are some old *** numbers!!! I need updated ones!!
97Stallion is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 02:13 PM   #14
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Well there you go $8 is a deal BY GOD!!! Rob to the rescue
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 04:36 PM   #15
RGR
Registered Member
Regular
 
Join Date: May 2003
Region: Indiana
Posts: 1,065
Send a message via AIM to RGR
Quote:
Originally Posted by Danger Dude
Well there you go $8 is a deal BY GOD!!! Rob to the rescue



I would have said that but finding one is the problem

When I get sorted out better I have lots of that extra stuff too.

LMK Rob if we get people who need these small extras, I'll help,
it is good for exposure and PR for RDM. Besides, I have too much
extra parts like that and need to clear it out!
__________________
Originally Posted by Flex:
You are the true cam master dude...
RGR is offline   Reply With Quote
Old 03-02-2005, 08:22 PM   #16
Registered Member
Regular
 
Join Date: Aug 2003
Region: Texas
Posts: 168
Send a message via Yahoo to 98GreenStallion
Quote:
Originally Posted by 97Stallion
Hey if you send me like $8 via paypal. I'll send you a TPS with the rest of your stuff.
awesome. cause I am really getting frustrated with the whole rev thing.
__________________
http://images.cardomain.com/member_i.../402003_35.jpg

Mods: BV heads, cut and weld upper, fully ported lower, 216/225 cam, 1.73 RR's, 60mm TB, 19# injectors, new timing set, 25% UDP, CAI, SCT chip, PCV delete, EGR delete, MAC LT headers, O/R H-pipe, durablack cat-back...

www.rpm-mustangs.com

RDmotorsport

New dyno
193.8rwhp/238.9 rwtq
98GreenStallion is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
TPS Performance Benjytps New Member Introductions & Greetings 11 08-09-2008 11:16 PM
tps sensor carlosc Pre-2005 V6 Mustang 9 05-11-2007 01:32 AM
TPS?? 98StangGT 1996-2004 Mustang GT 10 08-22-2006 04:00 AM
Cant unscrew TPS Ibanezplayer272 Pre-2005 V6 Mustang 3 03-14-2006 09:55 AM
TPS Tuning Kiljosh Pre-2005 V6 Mustang 12 01-30-2005 01:15 PM

» Like Us On Facebook



02:04 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.