Missing... - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 07-02-2006, 09:19 PM   #1
Legacy Member
Legacy
 
DarkShadow's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Region: New Jersey
Posts: 1,734
Send a message via AIM to DarkShadow
Missing...

Well I noticed it once or twice Friday, and then a lot Saturday after it had been driven for a while, and then a lot today.

It misses about every 10 seconds at idle in gear, but not in park or neutral. This is accompanied by a very slight drop in rpm's.

It lugs or lurches slightly under easy acceleration.

Then in WOT, when the turbo is boosting, it sounds different. It makes a wierd fluttering sort of noise, and the the car seems to jump very very slightly in accordance with the fluttering, but there does not seem to be any loss in power or if there is it is not noticable.

I purchased a tank of gas on the way to Brent's last night, and have been wondering if maybe it was some bad gas, but it did it slightly the day before on a 1/4 tank. To cover this base, I have added in some Lucas Fuel system cleaner and some Heat to remove any water that might be in the tank. It has not been long enough yet to know if this fixed it yet as I am still above a half a tank. At first I was thinking it was due to all the heat in the atmosphere added to the turbo heat, but it does it at night, in the morning, etc...

Could it be water in the gas, just plain bad gas, a fouled plug because of my rich *** tune, fuel filter? Also, the air filter has a tear where it it is held down by the hose clamp....could that "air leak" be causing it? I doubt it but maybeish...

I want to see how it does with these fuel additives first before I go any deaper, but any help or insite would be greatly appreciated.
__________________
DarkShadow is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-02-2006, 09:39 PM   #2
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Re: Missing...

Check your plugs
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2006, 12:03 AM   #3
Legacy Member
Legacy
 
DarkShadow's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Region: New Jersey
Posts: 1,734
Send a message via AIM to DarkShadow
Re: Missing...

Well I checked them the other day and they were not fouled.

I was thinking it was my plug wires, but I wnet ahead and got new plugs just in case and the plugs alone completely fixed it. ??

Oh well.

w00t!
__________________
DarkShadow is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-09-2006, 12:33 AM   #4
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Re: Missing...

Quote:
Originally Posted by DarkShadow View Post
Well I checked them the other day and they were not fouled.

I was thinking it was my plug wires, but I wnet ahead and got new plugs just in case and the plugs alone completely fixed it. ??

Oh well.

w00t!
Here is what you did not probably notice which is very common. When you look at a plug look carefully at the area where the plug threads end that will be sticking into the combustion chamber. Look closely for any liile bumps or imperfections that are raised. What happen is the spark will actually jump across at that tiny imperfection not every time but maybe every other time and creat a missfire. it can rob you of 10 to 25 HP no a normal N/A motoer which means maybe up to 50hp on your car
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2006, 03:27 PM   #5
Legacy Member
Legacy
 
DarkShadow's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Region: New Jersey
Posts: 1,734
Send a message via AIM to DarkShadow
Re: Missing...

Quote:
Originally Posted by Danger Dude View Post
Here is what you did not probably notice which is very common. When you look at a plug look carefully at the area where the plug threads end that will be sticking into the combustion chamber. Look closely for any liile bumps or imperfections that are raised. What happen is the spark will actually jump across at that tiny imperfection not every time but maybe every other time and creat a missfire. it can rob you of 10 to 25 HP no a normal N/A motoer which means maybe up to 50hp on your car
Hmmm. What causes the raised bumps?
__________________
DarkShadow is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2006, 07:54 PM   #6
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Re: Missing...

Quote:
Originally Posted by DarkShadow View Post
Hmmm. What causes the raised bumps?
Manufacturing blemishes and defects. They are not suppose to get past Quality Control but they do more than they will admit. Especially since they are probably made in Mexico or who knows where else.
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2006, 11:10 PM   #7
Legacy Member
Legacy
 
DarkShadow's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Region: New Jersey
Posts: 1,734
Send a message via AIM to DarkShadow
Re: Missing...

Quote:
Originally Posted by Danger Dude View Post
Manufacturing blemishes and defects. They are not suppose to get past Quality Control but they do more than they will admit. Especially since they are probably made in Mexico or who knows where else.
They are NGK V-Power's so IDK...:dunno:

They worked fine for about 3k...then just went to crap. I may be wrong but I suspect one of them just randomly went bad inside and was not making sufficient contact....:dunno:
__________________
DarkShadow is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 03:40 PM   #8
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Re: Missing...

But that is typical as the pug gets some miles on it some buildup begins to accumulate on the electrode and the ****s starts jumping off on the raised area
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 03:49 PM   #9
Registered Member
Regular
 
I_luv_HP&trq's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Region: California
Posts: 563
Send a message via AIM to I_luv_HP&trq Send a message via MSN to I_luv_HP&trq
Re: Missing...

Quote:
Originally Posted by Danger Dude View Post
But that is typical as the pug gets some miles on it some buildup begins to accumulate on the electrode and the ****s starts jumping off on the raised area
Can that build up be caused by his tune being too rich? it would suck to have to replace them every 3k miles if the underlying problem is his tune.
__________________

99 Cobra: flowmasters, 18x9.5 cobra R's, soon to be tuned and geared. daily driver
99 V6:in avatar, Mac Cai, true duals/flowmaster 40's ,UDP, custom tuned, bullitt suspension 18" wheels...taken by mother nature
I_luv_HP&trq is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 03:55 PM   #10
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Re: Missing...

Quote:
Originally Posted by I_luv_HP&trq View Post
Can that build up be caused by his tune being too rich? it would suck to have to replace them every 3k miles if the underlying problem is his tune.
HELL YES!!!
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 04:16 PM   #11
Moderator Emeritus
Legacy
Regular
 
SpectorV's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: Alabama
Posts: 26,049
Send a message via AIM to SpectorV
Re: Missing...

if they cant get a car tuned after 30 runs on the dyno there is no hope for them.
__________________
2003 Cobra Vert (Redfire) #3938 of 5082 @ 05/27/2003
472rwhp/493rwtq -Modification List - Dyno Sheet
2012 Mustang 3.7L M6 (Kona Blue)
2011 Ford Edge Sport (Red Metallic)
SpectorV is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2006, 08:45 PM   #12
Legacy Member
Legacy
 
DarkShadow's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Region: New Jersey
Posts: 1,734
Send a message via AIM to DarkShadow
Re: Missing...

Quote:
Originally Posted by SpectorV View Post
if they cant get a car tuned after 30 runs on the dyno there is no hope for them.
Precisely.

That's why I'm going to Cullman to have it redone. Yeah verily, this very week even.
__________________
DarkShadow is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Missing Images Brent ME Site Help & Announcements 5 03-02-2009 08:57 PM
Girl missing!! MidnightSpeed The Bar 10 05-09-2007 08:08 PM
What's Missing on the V-6? SN95 Pre-2005 V6 Mustang 13 12-27-2005 12:43 PM
VA is missing?? Rick0636 Regional Mustang Discussion 1 06-18-2005 02:17 AM

» Like Us On Facebook



06:54 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.