I got engine trouble - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 10-29-2006, 01:26 AM   #1
Registered Member
Regular
 
Join Date: Mar 2006
Region: New Jersey
Posts: 22
Send a message via AIM to BigL34461
I got engine trouble

the other day i was a that light and my car(2001 v6) just started sputturing and it backfires the check engine light started flashing. i got the code checked and it came back misfire in cylinder #5 i changed all spark splugs cleaned the air filter. and still the same problem. i'm going to try the fuel filter next since i don't remember ever having it done. i checked the wires.... i didn't see any arching. Any suggestions??
BigL34461 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-29-2006, 01:15 PM   #2
Legacy Member
Legacy
 
bbunt302's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Region: Texas
Posts: 2,459
Send a message via AIM to bbunt302
Re: I got engine trouble

I would place my bet on the coil pack. There's a lot of things that could cause it, but the coil pack seems to be the most common thing I've seen cause it on the 3.8s.

Fuel filter, fuel pump, bad injector are all also possibilities.
__________________

Scary stuff.
bbunt302 is offline   Reply With Quote
Old 10-29-2006, 01:51 PM   #3
Registered User
Regular
 
Brent's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: Tennessee
Posts: 11,873
Re: I got engine trouble

I vote for coil pack as well. My car did the same thing and that was the problem.
__________________

Reddit
Brent is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-29-2006, 03:49 PM   #4
Registered Member
Regular
 
rocknbronco's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Region: Tennessee
Posts: 831
Re: I got engine trouble

try a oxygen sensor had the same thing on a sable a few weeks back
__________________
Mustang wanted for here...
rocknbronco is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 02:34 AM   #5
Registered User
Regular
 
Brent's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: Tennessee
Posts: 11,873
Re: I got engine trouble

What was the code by chance?
__________________

Reddit
Brent is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 08:13 AM   #6
Moderator Emeritus
Legacy
Regular
 
SpectorV's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: Alabama
Posts: 26,049
Send a message via AIM to SpectorV
Re: I got engine trouble

do you have an underdrive pulley?
__________________
2003 Cobra Vert (Redfire) #3938 of 5082 @ 05/27/2003
472rwhp/493rwtq -Modification List - Dyno Sheet
2012 Mustang 3.7L M6 (Kona Blue)
2011 Ford Edge Sport (Red Metallic)
SpectorV is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 08:31 AM   #7
Registered Member
Regular
 
rocknbronco's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Region: Tennessee
Posts: 831
Re: I got engine trouble

Quote:
Originally Posted by Brent View Post
What was the code by chance?
Dont remmeber off hand I do know if is a coil pack replace them all and replace the plugs becasue sometimes a plug will read as a coil miss fire
Also give those E3 plugs a shot my customer tried em out and loves em havent seen em in a Ford V8 yet might use em in mine funny thing is they come with a 5 year warranty
__________________
Mustang wanted for here...
rocknbronco is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 09:25 AM   #8
Legacy Member
Legacy
 
MonteCitan's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Region: California
Posts: 2,506
Send a message via AIM to MonteCitan
Re: I got engine trouble

p0305 would be misfire cylinder 5, Could be injector, wire, coil, or something internal causing issues (piston, compression, valvetrain problems..)

but more likely its a wire, coil or injector..
__________________
2012 IS F Blue IS F Sport
2006 Mustang V6 wannabe
MonteCitan is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2007, 05:30 PM   #9
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 1
Re: I got engine trouble

Quote:
Originally Posted by BigL34461 View Post
the other day i was a that light and my car(2001 v6) just started sputturing and it backfires the check engine light started flashing. i got the code checked and it came back misfire in cylinder #5 i changed all spark splugs cleaned the air filter. and still the same problem. i'm going to try the fuel filter next since i don't remember ever having it done. i checked the wires.... i didn't see any arching. Any suggestions??
snowtrucker3 is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2007, 11:03 PM   #10
Registered Member
Regular
 
Join Date: Jun 2003
Region: Iowa
Posts: 414
Send a message via AIM to Horse Send a message via Yahoo to Horse
Re: I got engine trouble

It wouldn't be the pump. That wouldn't cause only one cylinder to misfire.

More likely it's a wire or injector. It is also possible that it could be the coil pack. You need to do a spark test. Hook up a tester to #5 wire and see if it's throwing a spark. If not, it's your wire or coil pack. If it is, I'd say it's probably the injector.
__________________
4.2L , CAI, BBK 65MM throttle body, 30lb injectors, SSM ported intakes, FLEX 1/2" spacer, RPM big valve heads, Comp roller rockers and cam, ASP-underdrive pulley, GT rear swaybar, & Quad Shocks, Full MM Coilover conversion, 17" Grey Torque Thrust wheels, FMS Aluminum driveshaft 8.8 rear w/ 3.73 gears, Tri-Ax Shorthrow shifter & SPEC stage II clutch w/ aluminum flywheel
Horse is offline   Reply With Quote
Old 01-13-2007, 12:34 AM   #11
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: I got engine trouble

im shoot for wire...my escort pulled the same **** om me last month wit the misfire code.
svtlx is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Too much trouble? upton7 1996-2004 Mustang GT 4 07-15-2009 09:31 PM
So...how much trouble am I going to get into? lowflyn The Bar 12 04-14-2009 07:33 PM
Engine trouble stangman81 1996-2004 Mustang GT 9 03-22-2008 08:40 PM
95 5.0 trouble starting? blackvert18 1979-1995 Mustang GT 0 01-04-2008 10:04 AM
Looks Like some of us are going to be in trouble!! ComputerGuy The Bar 23 01-16-2006 09:49 AM

» Like Us On Facebook



07:09 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.