94 3.8L Need Help! - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 04-12-2007, 04:28 PM   #1
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
94 3.8L Need Help!

I just bought a 1994 3.8L Mustang and it has an AOD transmission and is suposed to have and AODE but does any body know if it will be compatible? We also tried to start it after putting the gas tank in because it was out when we bought it. It has a new fuel pump and it cranks and fires but it wont start, all of the spark plugs are getting fuel. If anybody can give me an idea as to what could be wrong it is greatly appericiated.
Stang909 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-12-2007, 04:30 PM   #2
Registered Member
Regular
 
bullitt482's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Region: Mississippi
Posts: 1,106
Re: 94 3.8L Need Help!

__________________
01 Bullitt
bullitt482 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2007, 11:35 PM   #3
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
Re: 94 3.8L Need Help!

why would you even post laughing smiley face, if you dont have anything to say to help then get out of my thread obviously i would not have posted if i didnt need an idea as to what to do
Stang909 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-12-2007, 11:46 PM   #4
Legacy Member
Legacy
 
lowflyn's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Region: Mississippi
Posts: 19,890
Send a message via AIM to lowflyn
Re: 94 3.8L Need Help!

Are you sure you are getting spark to the plugs?

And by saying it has an AOD instead of an AODE are you saying the transmission has been replaced. This might mess with the ECU (computer) enough to not allow the car to run properly or even fire.
__________________
"I'm not driving too fast...just flying too low"
Mine:
-03 SB Cobra vert- 2552 of 5082 Born 02/25/03
Our's:
90 7up vert - new project-07 DSG Focus -DD
335
lowflyn is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2007, 11:49 PM   #5
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
Re: 94 3.8L Need Help!

yes the transmission was replaced, and the plugs are firing, it turns over sounds like it wants to start but it doesnt
Stang909 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 12:32 AM   #6
Legacy Member
Legacy
 
lowflyn's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Region: Mississippi
Posts: 19,890
Send a message via AIM to lowflyn
Re: 94 3.8L Need Help!

That really could be alot of things.

Something simple...do you know that the wires are on the right plugs? This could cause it to not fire and sound like it wants to and even give you spark.

If you are getting fuel, getting spark, and getting air, it's some small thing somewhere holding you back. I'd check the fuel pressure at the fuel rail to make sure there isn't a clog somewhere in the line. Also, I'd check the injectors to make sure they are firing.

From what you are saying, unless you are getting a very heavy smell of gasoline while the car is not starting, I would start looking into something in the fuel system.
__________________
"I'm not driving too fast...just flying too low"
Mine:
-03 SB Cobra vert- 2552 of 5082 Born 02/25/03
Our's:
90 7up vert - new project-07 DSG Focus -DD
335
lowflyn is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 07:44 PM   #7
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
Re: 94 3.8L Need Help!

ok i got it running, i sandblasted the spark plugs and replaced the plug wires, took it for a test drive and it was running good for about 5 miles then when i turned to make the last mile home it wouldnt do anything more than idle, as soon as you give it more gas it wanted to quit, then i pulled it into the garage and it started running really rough with a nasty lope and stalled, turned the key and it started and ran fine, so anybody have any thoughts about it now as to what could be wrong
Stang909 is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 11:45 PM   #8
Legacy Member
Legacy
 
bbunt302's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Region: Texas
Posts: 2,459
Send a message via AIM to bbunt302
Re: 94 3.8L Need Help!

Instead of sand blasting the plugs, and this may sound crazy, try buying new ones. They're like 5 bucks for 6 at Wal-Mart.
__________________

Scary stuff.
bbunt302 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 11:44 AM   #9
Registered Member
Regular
 
bluemustang's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Region: Connecticut
Posts: 1,192
Re: 94 3.8L Need Help!

Quote:
Originally Posted by bbunt302 View Post
Instead of sand blasting the plugs, and this may sound crazy, try buying new ones. They're like 5 bucks for 6 at Wal-Mart.
the concept


never even knew people sandblasted sparkplugs
__________________
1989 5.0 - Mustang Brandy the NOW It can Barely Idle B**ch
http://www.mustangmods.com/ims/u/2019/3437/42512.jpg
1999 Jeep Cherokee Sport 4.0 - Yeah Its Gotta Baby Dick Lift
bluemustang is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 02:36 PM   #10
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
Re: 94 3.8L Need Help!

yah well im going to but they were carbonized so i wanted to see if that was part of the problem, and it only took like 5 min.
Stang909 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2007, 01:38 PM   #11
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Re: 94 3.8L Need Help!

It actually sounds like your Mass Airflow Sensor could be bad. It will run but when you give it gas it wants to die. There many possibilities though without actually seeing the car.
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2007, 05:42 PM   #12
Registered Member
Regular
 
bullitt482's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Region: Mississippi
Posts: 1,106
Re: 94 3.8L Need Help!

Quote:
Originally Posted by Stang909 View Post
why would you even post laughing smiley face, if you dont have anything to say to help then get out of my thread obviously i would not have posted if i didnt need an idea as to what to do
Sorry, see my avatar. I meant to reply back with something worthwhile, but I've actually had to "work" at work lately.
__________________
01 Bullitt
bullitt482 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2007, 06:06 PM   #13
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
Re: 94 3.8L Need Help!

Quote:
Originally Posted by bullitt482 View Post
Sorry, see my avatar. I meant to reply back with something worthwhile, but I've actually had to "work" at work lately.
its cool its just im a little mad right now that my car isnt running
Stang909 is offline   Reply With Quote
Old 04-16-2007, 06:09 PM   #14
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
Re: 94 3.8L Need Help!

Quote:
Originally Posted by Danger Dude View Post
It actually sounds like your Mass Airflow Sensor could be bad. It will run but when you give it gas it wants to die. There many possibilities though without actually seeing the car.
sry for the double post but i dont think it would be mass air-flow being as i pulled the codes and the first time 3 were transmission and i got a cam position sensor code and an evap code, then the next time i pulled the codes i got 5 transmission codes a evap code and bank 1 and 2 too lean
Stang909 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2007, 07:33 AM   #15
Legacy Member
Legacy
 
Danger Dude's Avatar
 
Join Date: May 2003
Region: South Carolina
Posts: 5,187
Send a message via AIM to Danger Dude
Re: 94 3.8L Need Help!

Quote:
Originally Posted by Stang909 View Post
sry for the double post but i dont think it would be mass air-flow being as i pulled the codes and the first time 3 were transmission and i got a cam position sensor code and an evap code, then the next time i pulled the codes i got 5 transmission codes a evap code and bank 1 and 2 too lean
The Cam position sensor is definately a possibility. Transmission usually wont cause the engine to stumble and though the OBD II codes are useful they are not without their own shortcomings. I have seen people throw money at a car trying to fix a problem using just the OBD II codes that kept showing up and in the ended up spending a lot of money when it was a easy fix.
__________________
Danger Dude is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2007, 04:27 PM   #16
Registered User
Newbie
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 9
Re: 94 3.8L Need Help!

well the second time i didnt get a cam position code
Stang909 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



05:48 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.