05 v6 charging issues - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 11-16-2010, 08:08 PM   #1
Registered Member
Regular
 
obxdude018's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Region: North Carolina
Posts: 85
05 v6 charging issues

Ok I have been having this problem for a while, so I will start from the beginning, my car fails to start in the mornings or after a period of longer than 12 hrs. or so. It started about month and 1/2 ago, thought it was just the battery since it was the original battery and it has almost 5 years worth of life, a friend gave me a new battery he bought I replaced it and the car had no problems for roughly 4 or 5 days, then it started again, I replaced the positive terminal, nothing, bypassed the capacitor in the trunk for the amp, and that made it worse (as the capacitor has almost enough power to start the car on its own, I disconnected it to get rid of everything that uses power while the car is in use), then went to a friend's house we checked voltage out of the alt. and we were getting right around 14.8v or very close to that, we stumbled upon something and thought it might be it, with the amp meter around the negative line, we jiggled it and the volts started to flux, so I replaced the negative terminal and upgraded the ground wire that goes to the shock tower with 4 gauge wire and still no prevail, also there is no draw when the car is shut off. I shut off my stereo everynight and it's not a shaker.
obxdude018 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-17-2010, 02:00 AM   #2
Road Trip!
 
Join Date: Sep 2010
Region: Kentucky
Posts: 839
Re: 05 v6 charging issues

did you test the voltage when revving the car, maybe the alt isnt charging when its at a higher rpm. try checking the amperage draw during it running and see if there are any high spikes other than when the cooling fan kicks on. but it does sound like the voltage regulator isnt working correctly.
Straublittleman is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2010, 10:21 AM   #3
Registered Member
Regular
 
obxdude018's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Region: North Carolina
Posts: 85
Re: 05 v6 charging issues

Load test came back with "excessive ripple"
obxdude018 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-22-2010, 04:32 PM   #4
Road Trip!
 
Join Date: Sep 2010
Region: Kentucky
Posts: 839
Re: 05 v6 charging issues

I'd go ahead and replace the alt, it does sound like thats the problem.
Straublittleman is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
charging system not working muskrat Classic Mustangs 8 04-12-2008 10:50 PM
A charging system question... silverstang 1996-2004 Mustang GT 1 03-09-2008 08:40 PM
charging system woes Thomas91169 Mustang Audio & Video 15 08-12-2006 01:34 AM
PLEASE Help!! charging issues...91 GT scorpionSStang 1979-1995 Mustang GT 11 02-10-2006 05:56 PM
battery charging problem I_luv_HP&trq Pre-2005 V6 Mustang 20 09-24-2005 03:58 AM

» Like Us On Facebook



04:05 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.