new engine - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 02-03-2011, 09:07 PM   #1
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
new engine

Just replaced the old engine with another 3.9l but running egr delete and long tubes with cai stock internals running real rich and missing a bit could the lack of front and rear o2s cause it to run that rich?
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-03-2011, 09:50 PM   #2
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

are you running any o2's at all? do you still have the egr still pluged into the sensor?
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 09:51 PM   #3
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
No egr at all, stock ecu, no o2s not throwing any codes
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-03-2011, 10:22 PM   #4
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

u gotta have sum o2's hooked..im pretty sure at least the upstreams...i think u can turn of the downstreams though if u have an obd2 system. i know if you have obd1, you need to at least have the sensor hooked up, or one of those sensor replacements so it's not in open loop.
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:23 PM   #5
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
ObdII 04
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:24 PM   #6
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Think that will fix my rich problem idles so hard
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:26 PM   #7
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

dude u need to hook up your 02 sensors...extend those wires and hook them up
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:27 PM   #8
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Will be done first thing tom morning
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:33 PM   #9
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

u cant run without 02's...u can disconnect the rear/downstream with a tuner...but u have to have the front/upstreams...good luck
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:37 PM   #10
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Think it should fix the idle problem and rich problem?
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-03-2011, 10:39 PM   #11
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

most definatley....if you got all the o2's disconnected..for sure
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 02:17 PM   #12
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
O2s didn't help...any thoughts two collectors are not getting hot on headers
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 08:08 PM   #13
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Possibly be crossed plug wires? Or bad coil?
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2011, 11:36 PM   #14
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=cMBxOAbpvIM



Video of issue
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2011, 02:00 PM   #15
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Re: new engine

anyone got any thoughts? plug wires are good possibly plugs? or coil?
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2011, 04:31 PM   #16
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Bump
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 10:17 AM   #17
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

Quote:
Originally Posted by DSGstang513 View Post
O2s didn't help...any thoughts two collectors are not getting hot on headers
do you mean exhaust tubes? did you have the valve springs or rockers off at any point?

not saying this will help, i saw the video. my car runs like crap and wont idle the last time i tried to tune it with open headers, even with the o2's connected. have you tried bolting up the rest of the exhaust.
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 11:30 AM   #18
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Valve springs and rockers never off and two header tubes wont get hot
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 11:38 AM   #19
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
I swapped plugs and now only one cylinder is fireing and they are gapped correctly
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 11:39 AM   #20
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

idk dude...check your injector plugs... swap a injector wire from a hot cylinger to a cold cylinder and see if it turns on...
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 11:40 AM   #21
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

idk wut u mean one is firing...you mean one came on?
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 11:48 AM   #22
Registered Member
Regular
 
Loraco's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Region: Arizona
Posts: 548
Send a message via Yahoo to Loraco
Re: new engine

Loraco is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 12:04 PM   #23
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Vac leak?
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 12:07 PM   #24
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Only one cylinder fireing means only 1 out of 6 is moving generating heat
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 12:35 PM   #25
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Its keeps jumping cylinders and diff ones get hot its weird
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 02:37 PM   #26
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

Quote:
Originally Posted by DSGstang513 View Post
Its keeps jumping cylinders and diff ones get hot its weird
im totaly lost..sounds like pcm issue, maybe grounding, im definatley outa my element of expertise without bn there to see it...im sorry.
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 03:42 PM   #27
Road Trip!
 
Join Date: Dec 2010
Region: Louisiana
Posts: 1,635
Pull some plugs. By now they are gonna be fuel soaked or dry. If dry prob fuel issue. If wet or strong fuel smell, fire problem.
Alscobra is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 04:37 PM   #28
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Plugs are black fuel soaked
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 04:42 PM   #29
Road Trip!
 
Join Date: Dec 2010
Region: Louisiana
Posts: 1,635
Injector is not the prob. No fire. Cam crank sensors maybe. PCM. Wiring.
Alscobra is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 04:54 PM   #30
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Cam sensor wouldn't cause that pcm isn't problem, possibly wording but I don't see where it went wrong
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 04:57 PM   #31
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
replaced some plugs she won't start now
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 04:59 PM   #32
Road Trip!
 
Join Date: Dec 2010
Region: Louisiana
Posts: 1,635
You need a scan tool, wiring diagrams, possibly diag flow charts. Right now you are just guessing.
Alscobra is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 05:14 PM   #33
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
I got a scan tool no codes. P1000 generic code fro. Sct tuner
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 05:31 PM   #34
Titus Wadicus
Regular
 
svtlx's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 2,103
Send a message via Yahoo to svtlx
Re: new engine

Quote:
Originally Posted by DSGstang513 View Post
I got a scan tool no codes. P1000 generic code fro. Sct tuner
wut part of ohio r u in? r u anywhere near columbus?
__________________

bbk ssi, 70ml t.b., bbk adj.reg., bd11-a 11psi, e-cam,
racing aod, 2700 stall, 3.42 gears, ported e7, 308ci, 1.7rr, comp .560valve springs, gear drive, high dwell module, msd 6a & coil, bbk off road xpipe, mac cat back, 30lbs inj, pro-m 90mm, welded subframe connectors, boxed upper & lower trailing arms, spherical axle bushings, 255/50/16 tires, 255lph pump, 456hp
svtlx is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2011, 05:38 PM   #35
Registered Member
Regular
 
DSGstang513's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Region: Ohio
Posts: 103
Cicinnati area
DSGstang513 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
V6 Engine Help kack85 Pre-2005 V6 Mustang 3 01-08-2009 10:37 PM
Engine noise from COLD engine 03GreyMach1 1996-2004 Mustang GT 10 03-14-2008 08:40 PM
engine swap 1989 to 1992 4 cyl engine dannyc1992 General Mustang Discussion 0 02-08-2008 02:59 PM
Engine Swap/ Engine Shakes too_cool_mitch Pre-2005 V6 Mustang 2 02-28-2006 03:01 PM
My new engine fast64 The Bar 3 09-09-2003 05:18 PM

» Like Us On Facebook



09:54 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.