Car is running rough - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 01-08-2013, 04:02 PM   #1
Registered User
Newbie
 
Nick.ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Clearwater, fl
Region: Florida
Posts: 9
Car is running rough

Hi first off I'm new the forum, I drive a 1997 v6 5 speed, no performance upgrades, yet, 130,000 miles, it's ran flawlessly until now, about 2 weeks ago it started leaking oil, from middle and back of engine, started shaking at idle, today when I was driving the engine became really loud, reminds me of driving my old 1990 v8, the noise is coming from around the headers on the passenger side, also I did a tune up and oil change a couple months ago. Any help would be greatly appreciated, thanks.
Nick.ward is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-08-2013, 04:24 PM   #2
Registered Member
Regular
 
Venomouz831's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Seaside
Region: California
Posts: 8,133
Sounds like a cracked manifold. While you accelerate does the sound get louder?
__________________
)02 Gt, Founder of WE2G
Venomouz831 is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 04:28 PM   #3
Registered User
Newbie
 
Nick.ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Clearwater, fl
Region: Florida
Posts: 9
Yes, it sounds like the exhaust is getting dumped right there near the engine.
Nick.ward is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-08-2013, 04:30 PM   #4
Registered Member
Regular
 
Venomouz831's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Seaside
Region: California
Posts: 8,133
I would put my money on the manifold/header. I had the same problem on my 99 v6. It's most likely cracked, while the car is on go under the hood and hit the throttle and see what side the noise is coming from.
__________________
)02 Gt, Founder of WE2G
Venomouz831 is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 04:49 PM   #5
Registered User
Newbie
 
Nick.ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Clearwater, fl
Region: Florida
Posts: 9
Passenger
Nick.ward is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 05:09 PM   #6
Registered Member
Regular
 
Venomouz831's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Seaside
Region: California
Posts: 8,133
Yup same side mine was kracked on.
__________________
)02 Gt, Founder of WE2G
Venomouz831 is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 06:59 PM   #7
Registered Member
Regular
 
sam62893's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Colton
Region: California
Posts: 2,029
Had almost the same problem. Except manifold completely broke in two while I was busting a u turn. If you have the money, get a better manifold. If not just weld it. I did and its as strong as ever
sam62893 is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 07:01 PM   #8
Registered Member
Regular
 
1slosix's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Region: Tennessee
Posts: 7,311
I agree on the manifold...its a common issue...for the oil id look at the rear main seal.
__________________

carving corners like a boss
1slosix is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 08:39 PM   #9
Registered User
Newbie
 
Nick.ward's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Clearwater, fl
Region: Florida
Posts: 9
Thanks! I'll get to work and hopefully get 'er back on the road soon
Nick.ward is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2013, 07:53 AM   #10
Registered Member
Regular
 
Crowned1's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Region: Texas
Posts: 748
Quote:
Originally Posted by Nick.ward View Post
Hi first off I'm new the forum, I drive a 1997 v6 5 speed, no performance upgrades, yet, 130,000 miles, it's ran flawlessly until now, about 2 weeks ago it started leaking oil, from middle and back of engine, started shaking at idle, today when I was driving the engine became really loud, reminds me of driving my old 1990 v8, the noise is coming from around the headers on the passenger side, also I did a tune up and oil change a couple months ago. Any help would be greatly appreciated, thanks.
literally had the same exact problem about a month ago. the manifold is cracked somewhere. took mine to a shop, got it welded for $35. Good as ever.

---------- Post added at 07:53 AM ---------- Previous post was at 07:51 AM ----------

Quote:
Originally Posted by Crowned1 View Post

literally had the same exact problem about a month ago. the manifold is cracked somewhere. took mine to a shop, got it welded for $35. Good as ever.
Another thing to test if its the manifold is to see if the cat is warm or not. just wait about 5 minutes after driving then touch each cat then you'll know if it is or not.
Crowned1 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



02:21 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.