Starting problems - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 02-12-2013, 03:50 PM   #1
Registered Member
Regular
 
Xaperez100's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: San antonio
Region: Texas
Posts: 1,230
Starting problems

Wondering why my car takes a while to start and if anyone knows why?
When I first drive it everyday it always takes a while to start up. Sometimes ill have to let off and start again then it'll start right up. And if I leave it sitting for longer than 30 minutes it'll take a while to start again as well..
U have a new starter In and my alternator reads 13.7/8 when the car is running.
Xaperez100 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-12-2013, 04:38 PM   #2
Registered Member
Regular
 
Skargon's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Tacoma
Region: Washington
Posts: 112
All of the connections tight on the starter/alternator/battery Etc?
__________________

1998 Mustang V6
CAI, Exhaust, Weight Reduction
16.5 1/4 Mile
Skargon is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 04:39 PM   #3
Registered Member
Regular
 
1slosix's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Region: Tennessee
Posts: 7,311
get a systems check run at any auto parts store...make sure there's no ripple happening that'd drain it
__________________

carving corners like a boss
1slosix is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-12-2013, 05:47 PM   #4
Registered Member
Regular
 
Xaperez100's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: San antonio
Region: Texas
Posts: 1,230
Yeah everything's good! Sometimes the little plug that goes into the alternator comes loose but I just push it back in. But that doesn't make a difference. And they've checked only code I get is the egr but that's not deleted so idk why it throws it
Xaperez100 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 06:08 PM   #5
Registered Member
Regular
 
Mr_Trigger3.8's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Santa Maria
Region: California
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by Xaperez100 View Post
Yeah everything's good! Sometimes the little plug that goes into the alternator comes loose but I just push it back in. But that doesn't make a difference. And they've checked only code I get is the egr but that's not deleted so idk why it throws it
It's possible it could be a weak fuel pump or possibly a clogged fuel filter. How many miles does your car have?
Mr_Trigger3.8 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 08:11 PM   #6
Registered Member
Regular
 
Xaperez100's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: San antonio
Region: Texas
Posts: 1,230
Quote:
Originally Posted by Mr_Trigger3.8 View Post

It's possible it could be a weak fuel pump or possibly a clogged fuel filter. How many miles does your car have?
Lol 138xxx
It's been a daily since it was brand new and kept in the family.. But yeah possibly the fuel pump is going bad. Fuel filters fine
Xaperez100 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 08:52 PM   #7
Registered Member
Regular
 
Mr_Trigger3.8's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Santa Maria
Region: California
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by Xaperez100 View Post

Lol 138xxx
It's been a daily since it was brand new and kept in the family.. But yeah possibly the fuel pump is going bad. Fuel filters fine
Yea mine has been a little touchy in the mornings every now and then. I'm gonna be replacing the pump soon along with the filter. If you replace the pump might as well replace the filter as well.
Mr_Trigger3.8 is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 08:55 PM   #8
Registered Member
Regular
 
1slosix's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Region: Tennessee
Posts: 7,311
I didnt say get your codes read lol i said system check...that way they can test your charging and starting system
__________________

carving corners like a boss
1slosix is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2013, 10:07 PM   #9
Registered Member
Regular
 
Xaperez100's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: San antonio
Region: Texas
Posts: 1,230
Quote:
Originally Posted by Mr_Trigger3.8 View Post

Yea mine has been a little touchy in the mornings every now and then. I'm gonna be replacing the pump soon along with the filter. If you replace the pump might as well replace the filter as well.
Oh okay yeah I guess I should just do that as well:p
Xaperez100 is offline   Reply With Quote
Old 02-28-2013, 11:20 PM   #10
Registered Member
Regular
 
Mr_Trigger3.8's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Santa Maria
Region: California
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by Xaperez100 View Post

Oh okay yeah I guess I should just do that as well:p
So how's your stang doin? You get the problem figured out yet?
Mr_Trigger3.8 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2013, 12:19 AM   #11
Registered Member
Regular
 
Xaperez100's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: San antonio
Region: Texas
Posts: 1,230
Quote:
Originally Posted by Mr_Trigger3.8 View Post

So how's your stang doin? You get the problem figured out yet?
I'm pretty sure it's my fuel pump but then I'm not sure because when it's cold outside it starts like nothing but when it's hot it'll take a while but then if I turn the car off for about 5 minutes and start it again even if it's hot it'll start right up. Idk but I ordered a new fuel pump so we will see what's happening. But so far she's running and looking great!
Xaperez100 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



03:19 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.