Cranks But Won't Start - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 02-25-2015, 01:07 PM   #1
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Location: canada
Region: Alabama
Posts: 2
Cranks But Won't Start

I have a 2000 Ford Mustang 3.8 that cranks but won't start. ( YOUTUBE LINK TO A VIDEO OF MY PROBLEM )



I got the car and it worked perfectly the entire day ( must of started it about 10 times )!

The next day it would not start sometimes it sputters/coughs .

I changed the spark plugs and wires. My battery is brand new.

After i started i attempted to start it many, many times, i pulled a plug and its black and has fuel on it

I also checked all the fuses ( under the dash and the hood)

I contacted the old owner and he said he never had any problems.

I get no codes coming off of it.

I have a good fuel pump because i hear it prime when i turn the car on, and gas spits out the schrader valve when i tested it….

Also, if i spray starter fluid in the throttle body the car won't start ( not even for a couple seconds )

I also forgot to mention that i did manage to get it started a couple days ago, and realized that BOTH catalytic converters where blocked THEY WHERE RED HOT, i took the exhaust system off and it started and would only stay running if i had my foot all the way down on the gas, if i tried to shift into drive it would almost die and would not move an inch. I put the exhaust back on and now it will just cough, it won't stay running. Please help me out!

Any help would be greatly appreciated!!
Danny411 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-01-2015, 02:34 AM   #2
Registered Member
Regular
 
Join Date: Nov 2014
Location: Clearfield
Region: Utah
Posts: 26
I kind of have the same problem as you but not exactly. Recently i replaced my clutch so that means i had to take starter off and the flywheel. When i reinstalled everything it was harder to start sometimes. It sounded just like your car and i thought i broke my starter. Well after getting some info i learned that the teeth from my starter sometimes got out of line with my flywheel so it wouldnt turn. All i had to do was roll my car forward a bit for it to start. Soo it could either be that but its a very low chance or it can be your starter all together. Hopefully that helps a little bit but i know its not much


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
kb3030 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2015, 06:13 PM   #3
Registered Member
Regular
 
Bravebowhunter's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: oshawa
Region: Canada
Posts: 283
Have you replaced the coil pack?


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Bravebowhunter is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-03-2015, 07:45 PM   #4
Registered Member
Regular
 
fwalck's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Region: Pennsylvania
Posts: 142
It could also be a crank sensor check to see if you have injectors pulses if you dnt my bet would be on that because it controls the spark and injectors

Sent from my SAMSUNG-SM-G870A using Mustang Evolution mobile app
fwalck is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2015, 07:55 PM   #5
Registered Member
Regular
 
Bravebowhunter's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: oshawa
Region: Canada
Posts: 283
Cam sensor controls the spark if it's not the coil pack I would do that next.


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Bravebowhunter is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2015, 12:53 AM   #6
Registered Member
Regular
 
PiojoA7x's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Region: California
Posts: 182
Had a similar problem. But mine started when I sprayed starting fluid. Don't know what the cause of mine was. All though it did rain hard the night before. Maybe water got inside my charging system or something got affected by the rain
PiojoA7x is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cranks But Won't Start Danny411 Pre-2005 V6 Mustang 0 02-25-2015 12:50 PM
Car cranks and cranks then starts weak Anth0nyxGT00 1996-2004 Mustang GT 6 02-21-2015 03:50 PM
2000 V-6 Cranks but won't fire jbow Pre-2005 V6 Mustang 2 12-25-2014 10:21 AM
89 GT cranks every time but won't start MOST TIMES! HELP!! Red89 1979-1995 Mustang GT 43 01-28-2014 05:35 PM
1995 GT cranks but no start hot 89beretta 1979-1995 Mustang GT 9 07-26-2009 09:23 PM

» Like Us On Facebook



09:50 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.