Stuck and confused - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 06-07-2015, 09:56 AM   #1
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: Lecanto
Region: Florida
Posts: 14
Stuck and confused

I have a 99 3.8l mustang it starts and drives when I accelerate it's fine just when I let off and try to ride at any speed it jerks and chugs and bogs down any help on where to start its completely stock no CEL


Sent from my c
ccto27 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-07-2015, 11:26 AM   #2
Registered Member
Regular
 
Bravebowhunter's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: oshawa
Region: Canada
Posts: 283
I'd still go get it checked for a check engine light there could be a code there that the light isn't lighting up for. Fords can be weird like that they will let a problem go for a while before throwing the light on.


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Bravebowhunter is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2015, 08:23 PM   #3
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: Lecanto
Region: Florida
Posts: 14
CEL came on I got p0122 I'm going to get a new tps maybe it'll work if not then I'll try something else


Sent from my c
ccto27 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-07-2015, 09:21 PM   #4
Registered Member
Regular
 
Jaytraeg's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Merrill
Region: Wisconsin
Posts: 96
I would take apart your dash and replace the bulb for the CEL. I took mine apart to change the odometer gears and noticed that somebody removed mine, which makes me suspect fowl play...


Sent from my iPod touch using Mustang Evolution
Jaytraeg is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2015, 12:20 PM   #5
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: Lecanto
Region: Florida
Posts: 14
I got a new tps and it's on but does not seem right problem is still there got a code for the tps out of range. Maybe a stupid question but is the little nubs inside where the blade inserts supposed to at least touch


Sent from my c
ccto27 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2015, 12:50 PM   #6
Registered Member
Regular
 
Jbone007's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Oceanside
Region: California
Posts: 435
Try this!


Part 1 -How to Test the 3.8L Ford Mustang Throttle Position Sensor (TPS)
Jbone007 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2015, 01:01 PM   #7
Registered Member
Regular
 
Bravebowhunter's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: oshawa
Region: Canada
Posts: 283
Yes when you put the tps on you will have to what feels like turning the sensor when installing it. When you took the old one off you took the two bolts out and did the sensor twist? It's supposed to do when you reinstall the new one out it on off center of the bolt holes and twist it to put the bolts in this way the sensor is always resting on the throttle blade. Or else your sensor won't be working and you'll get the same symptoms


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Bravebowhunter is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2015, 01:02 PM   #8
Kevin.Cook
Guest
 
Posts: n/a
I would also clean the MAF, TB, and IAC Valve (if one is equipped).
  Reply With Quote
Old 06-11-2015, 03:43 PM   #9
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: Lecanto
Region: Florida
Posts: 14
When I took the old one off its spring must have broke. Makes since to clean those since I'll have to take the tb off to twist it on


Sent from my toaster
ccto27 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > Pre-2005 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
H&R SS Springs and...well...now just confused nosympathy 2011-2014 Mustang GT 7 01-29-2013 03:34 PM
Was so excited, now stuck and frustrated (x pipe and cat delete issue) nosympathy 2011-2014 Mustang GT 56 10-04-2012 09:06 AM
First wiring project and I'm confused 89Saleen141 1979-1995 Mustang GT 24 07-27-2012 04:33 PM
I am new here! And a bit confused Ahmed ali khan New Member Introductions & Greetings 31 02-05-2011 02:28 PM
umm saw this video/site and confused Thomas91169 The Bar 10 09-21-2004 02:39 AM

» Members Mustangs

LOU'CY

boink

OOOOO

OOOOO
Add your Mustang
» Like Us On Facebook



10:54 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.