idle problem - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 06-28-2012, 07:05 AM   #1
Registered Member
Regular
 
07regency's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Region: Texas
Posts: 111
idle problem

Has anybody else had this problem? When i start the car it wont run unless i give it gas to keep it alive if not it just dies. Even while driveing and coming to a dead stop it will die. Really would appreciate some feed back.
07regency is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-28-2012, 08:42 AM   #2
Registered Member
Regular
 
Jake's Avatar
 
Join Date: May 2012
Region: Oklahoma
Posts: 681
Do you have a Bama Tuner??
Jake is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 08:47 AM   #3
Registered Member
Regular
 
07regency's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Region: Texas
Posts: 111
No no tune just cai and exhaust
07regency is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 06-28-2012, 08:47 AM   #4
Lorraine's driver

Regular
 
ab_mach1's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Indianapolis
Region: Indiana
Posts: 7,862
If you are not showing a check eng light, you can try the idle re-learn first. Easy stuff first

Disconnect NEG from battery for 30min

Reconnect and start car, let idle as eng gets to operating temp. Let it idle a little over a minute

Turn on A/C to MAX, let idle little over a minute, turn off A/C

Then drive the car for at least 10 miles
__________________
Instagram: @ab_mach1
ab_mach1 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 08:56 AM   #5
Registered Member
Regular
 
Jake's Avatar
 
Join Date: May 2012
Region: Oklahoma
Posts: 681
I would try what Azure said. I just know some people were having idle problems with their bama tuners. Hope you get it figured out bud!
Jake is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 12:38 PM   #6
Registered Member
Regular
 
07regency's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Region: Texas
Posts: 111
I tried it and it didnt work. I scaned it and i have a misfire and P050E code- cold start engine exhaust temp outta range. How do i fix this problem
07regency is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 12:50 PM   #7
Lorraine's driver

Regular
 
ab_mach1's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Indianapolis
Region: Indiana
Posts: 7,862
Check your IAC to make sure the wiring is not damaged or unplugged. If its plugged in ok and wiring not damaged, it probably needs to be cleaned, maybe replaced. You should double check your air filter and make sure it's not plugged too.
__________________
Instagram: @ab_mach1
ab_mach1 is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 03:02 PM   #8
Registered Member
Regular
 
07regency's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Region: Texas
Posts: 111
What is the IAC?
07regency is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 03:53 PM   #9
Lorraine's driver

Regular
 
ab_mach1's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Indianapolis
Region: Indiana
Posts: 7,862
[QUOTE="07r[COLOR="Silver"]

---------- Post added at 04:53 PM ---------- Previous post was at 04:23 PM ----------

[/COLOR][QUOTE="Azure"][QUOTE="07r[/QUOTE]

iPhone app crashed...

The IAC is the idle air control valve. On my Mach1, it's attached to the throttle body. I'm not sure on 07's, but it should be on or near the throttle body vicinity. You can take this off and clean it with throttle body cleaner.
__________________
Instagram: @ab_mach1
ab_mach1 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



04:19 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.