HELP! Car stalls with new Bama tunes - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 01-07-2013, 07:36 PM   #1
Registered Member
Regular
 
GT Gone's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Metairie
Region: Louisiana
Posts: 43
HELP! Car stalls with new Bama tunes

Back in September, I had my tuner stolen and was stuck with my Bama 93R tune, which had no problems. But for Christmas, my parents were generous enough to buy a replacement tuner (although it was delivered on my birthday 3 days ago) and the first thing I did was call SCT to put my stock tune (had a weird feeling last year that I should backup my stock tune) in my new tuner so I can have my actual stock tune listed as the stock file on my new tuner.

So after I brought my car to stock tune, I uploaded my new Bama tunes on my tuner, plugged it in and when I put the 93 Hybrid tune in my car, my car idle DROPPED to around 100-200 RPMs and jumped right back up to 1200 RPMs. After a while, it started to idle like it should, but the car was shaking a little bit and eventually dropped to around 400 RPMs before it jumped back up to normal RPMs, still shaking a bit (I have this on the video I attached). I thought maybe something was up with the Hybrid tune so I uploaded the Race tune this time. I turned it back on and it died. I decided to record it again to show you guys and American Muscle/Bama what problems I'm specifically having. Until then, I have my stock tune in but I might put in my old 93R tune from before.

Thanks in advance guys, I really appreciate help or advice you guys can give me.

__________________
2008 Mustang GT/CS: 5 speed | FRPP 4.10 Gears | Bama 93H Tune | Magnaflow Magnapacks | Bassani O/R X Pipe | Airaid CAI | MGW | J&M LCAs (to be installed)

Upcoming: GT500 Supercharger (Department of Boost), 19" Koko Kuture Sardinia-5 Wheels, etc.
GT Gone is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-07-2013, 08:24 PM   #2
Registered Member
Regular
 
Labrat's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Michigan
Posts: 207
Cool

Quote:
Originally Posted by GT Gone View Post
Back in September, I had my tuner stolen and was stuck with my Bama 93R tune, which had no problems. But for Christmas, my parents were generous enough to buy a replacement tuner (although it was delivered on my birthday 3 days ago) and the first thing I did was call SCT to put my stock tune (had a weird feeling last year that I should backup my stock tune) in my new tuner so I can have my actual stock tune listed as the stock file on my new tuner.

So after I brought my car to stock tune, I uploaded my new Bama tunes on my tuner, plugged it in and when I put the 93 Hybrid tune in my car, my car idle DROPPED to around 100-200 RPMs and jumped right back up to 1200 RPMs. After a while, it started to idle like it should, but the car was shaking a little bit and eventually dropped to around 400 RPMs before it jumped back up to normal RPMs, still shaking a bit (I have this on the video I attached). I thought maybe something was up with the Hybrid tune so I uploaded the Race tune this time. I turned it back on and it died. I decided to record it again to show you guys and American Muscle/Bama what problems I'm specifically having. Until then, I have my stock tune in but I might put in my old 93R tune from before.

Thanks in advance guys, I really appreciate help or advice you guys can give me.


It's a bummer your tuner got stolen and you have to go through this, but it sounds like you're going through the right procedure. Bama will take care of ya....I've worked with them more than once and they always come through! Good Luck....it's the waiting...but hopefully it won't take but maybe a day.
Labrat is offline   Reply With Quote
Old 01-08-2013, 08:58 AM   #3
AmericanMuscle.com
Sponsor
 
AMDanBailer's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Region: Pennsylvania
Posts: 2,878
Quote:
Originally Posted by GT Gone View Post
Back in September, I had my tuner stolen and was stuck with my Bama 93R tune, which had no problems. But for Christmas, my parents were generous enough to buy a replacement tuner (although it was delivered on my birthday 3 days ago) and the first thing I did was call SCT to put my stock tune (had a weird feeling last year that I should backup my stock tune) in my new tuner so I can have my actual stock tune listed as the stock file on my new tuner.

So after I brought my car to stock tune, I uploaded my new Bama tunes on my tuner, plugged it in and when I put the 93 Hybrid tune in my car, my car idle DROPPED to around 100-200 RPMs and jumped right back up to 1200 RPMs. After a while, it started to idle like it should, but the car was shaking a little bit and eventually dropped to around 400 RPMs before it jumped back up to normal RPMs, still shaking a bit (I have this on the video I attached). I thought maybe something was up with the Hybrid tune so I uploaded the Race tune this time. I turned it back on and it died. I decided to record it again to show you guys and American Muscle/Bama what problems I'm specifically having. Until then, I have my stock tune in but I might put in my old 93R tune from before.

Thanks in advance guys, I really appreciate help or advice you guys can give me.

GT Gone,

I'm sorry to see that you're having an issue with your Bama tune. The car definitely needs to go through the idle relearn process when running a new tune. We send out thousands of tunes and build them all from the ground up for your PCM code and your mods. They're not just "canned" tunes, they're built custom by our team, so every once in a while it's possible we mess one up! We'll definitely get it straightened out for you, though! Give one of our Bama Tuning Specialists a call and they'll work with you to figure out exactly what's going on.

Our Bama Performance tuning specialists are here in the building Monday-Friday from 9AM-5:30PM EST and Saturday 9AM-5:30PM EST

I hope this helps! Let me know if you have any questions or need some assistance.

-Dan
__________________
Dan Bailer | AmericanMuscle.com
Toll Free: 866.727.1266| Mon-Fri 9AM-9PM Sat 10AM-4PM EST
Bama Direct: 888.226.9764| Mon-Fri 9AM-5:30PM EST
FREE SAME-DAY SHIPPING IN THE US-48 AND PRICE MATCHING!
AMDanBailer is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



07:51 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.