02 sensor problems after header install - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 02-22-2015, 12:42 AM   #1
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
02 sensor problems after header install

After I had headers installed and a new tune my 02 sensors are all throwing codes. I checked the wiring and everything looks okay. Could it be that I just need to replace them?


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-22-2015, 12:43 AM   #2
Registered Member

Regular
 
Recon's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 6,507
Longtubes or shorties? And did you cut of the cats?


Adventure till you drop
__________________
Mustangalley.com
Mustang of the day,
July 12, 2015
Recon is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 12:52 AM   #3
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
Longtubes with a cat less h-pipe


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-22-2015, 01:01 AM   #4
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
You need to turn off the rear ones. They are saying "hey dude your cats aren't doing crap"

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:02 AM   #5
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
Pretty sure the rear ones are off. Plus there are upstream ones throwing codes


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:03 AM   #6
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
Quote:
Originally Posted by Jon Al View Post
Pretty sure the rear ones are off. Plus there are upstream ones throwing codes


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Do you have extensions? What code did you get exactly, something must not be connected well enough

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:06 AM   #7
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
P2198 I believe just off the top of my head


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:08 AM   #8
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
Are you idling roughish?

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:08 AM   #9
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
P2198 I think it was


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:10 AM   #10
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
Double post. It at times idles rough. It seems once the engine warms up to a certain point is when it really gets bogged down. Then once it's warmed up it runs okay but I definitely need to fix it


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:20 AM   #11
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
http://www.obd-codes.com/p2198
Give that a read

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:28 AM   #12
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
Haha I actually have read that already. It kinda just says it could be several different things.


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:30 AM   #13
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
Reading on other forums suggests it could be a manifold leak

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:31 AM   #14
Registered Member

Regular
 
Recon's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 6,507
I'd say you've got a header leaking...


Adventure till you drop
__________________
Mustangalley.com
Mustang of the day,
July 12, 2015
Recon is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:32 AM   #15
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
Quote:
Originally Posted by The Great Recon View Post
I'd say you've got a header leaking...


Adventure till you drop
Beat you by 13 seconds

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:35 AM   #16
Registered Member

Regular
 
Recon's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 6,507
Congratulations...


Adventure till you drop
__________________
Mustangalley.com
Mustang of the day,
July 12, 2015
Recon is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 01:36 AM   #17
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
Quote:
Originally Posted by The Great Recon View Post
Congratulations...


Adventure till you drop
Hey, it is a proud moment for Nate.

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 02:01 AM   #18
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
I've checked several times and I don't think they are. I may just take it to the shop and blow my Tax return on it


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 02:45 AM   #19
Registered Member

Regular
 
natestang07's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: Soap Lake
Region: Washington
Posts: 5,321
Quote:
Originally Posted by Jon Al View Post
I've checked several times and I don't think they are. I may just take it to the shop and blow my Tax return on it


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Hey that is what I just did my friend!

Sent from my VS985 4G using Mustang Evolution mobile app
natestang07 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 09:06 PM   #20
Registered Member
Regular
 
robb15033's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Northern Virginia
Region: Virginia
Posts: 2,109
I would of installed new upstream sensors and have the dynoshop fix the code issues in programming.
__________________
'97 3.8L V6
Pacific Green
1996 SVT Cobra White
robb15033 is offline   Reply With Quote
Old 02-22-2015, 09:29 PM   #21
Registered Member
Regular
 
Jon Al's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Indiana
Region: Pennsylvania
Posts: 36
I might replace them and see what happens.


Sent from my iPhone using Mustang Evolution
Jon Al is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
02 sensor problems after header install Jon Al General Mustang Discussion 0 02-20-2015 11:00 AM
Problems with tune after install mods (CAI, TB, Plenum, etc) reboot4ever 1996-2004 Mustang GT 9 10-11-2013 02:38 PM
crank angle sensor/camshaft position sensor instalation 1996v6stang Pre-2005 V6 Mustang 0 11-03-2011 06:57 PM
Header coating. Ceramic vs. Chrome/painted with header wrap wc3john The Bar 10 06-27-2011 10:20 AM
86 svo mustang header panel wanted header panel? wit 2.3 Mustang 1 08-21-2009 08:39 PM

» Like Us On Facebook



09:04 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.