Rough Idle , Loss of power , low oil pressure - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 08-12-2016, 03:40 PM   #1
Registered User
Newbie
 
Join Date: Aug 2016
Location: South florida
Region: Florida
Posts: 5
Rough Idle , Loss of power , low oil pressure

Hey guys, New owner to a 2006 gt
When I first test drove everything seemed to be in good order so I went ahead and bought it. Literally after 20 minutes into the trip home from the dealer,

The car started running really rough, there was definite loss of engine power , and the low oil pressure indicator on the dash lit up and the check engine light did NOT turn on. It kept running the rest of the trip home and there were no signs of it over heating or smoking, just those 3 symptoms. Anyone with experience in this mustang generation have any idea what the problem could be? Any input is appreciated, thanks.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	20160812_130616_1471021655889.jpg
Views:	92
Size:	633.1 KB
ID:	204161  
Ry024 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-12-2016, 03:51 PM   #2
Registered Member

Regular
 
Recon's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 6,285
Did you check your oil?
__________________
Mustangalley.com
Mustang of the day,
July 12, 2015
Recon is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2016, 03:54 PM   #3
Registered User
Newbie
 
Join Date: Aug 2016
Location: South florida
Region: Florida
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by Recon View Post
Did you check your oil?
Yes, before I left the dealer I checked oil and coolant and all were filled up.
Ry024 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 08-12-2016, 04:03 PM   #4
Registered Member

Regular
 
Recon's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 6,285
Rough Idle , Loss of power , low oil pressure

It's not doing it now correct? Oil looked ok?Mileage? Last tune up?
__________________
Mustangalley.com
Mustang of the day,
July 12, 2015
Recon is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2016, 04:09 PM   #5
Registered User
Newbie
 
Join Date: Aug 2016
Location: South florida
Region: Florida
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by Recon View Post
It's not doing it now correct? Oil looked ok?Mileage? Last tune up?
No once it cools down it started back up was idling clean and the low oil pressure guage didn't come on. It seems after it heats up and runs for more than 10-15 mins the problem arises. 105k miles oil was brand new just changed before I bought it. Not sure if anything else was tuned up.
Ry024 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2016, 04:46 PM   #6
Registered Member

Regular
 
Recon's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 6,285
Rough Idle , Loss of power , low oil pressure

I'd take it back to the dealer.
__________________
Mustangalley.com
Mustang of the day,
July 12, 2015
Recon is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2016, 04:51 PM   #7
Registered User
Newbie
 
Join Date: Aug 2016
Location: South florida
Region: Florida
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by Recon View Post
I'd take it back to the dealer.
Lol It was a small dealer so no warranty, it's transferred to my name already so I'm pretty much stuck with it / fixing it.

Do you think the oil pump is going bad/clogged? Would that cause rough idle / loss of power or simply just cause the low oil pressure gauge to turn on?
Ry024 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2016, 10:36 PM   #8
Registered Member

Regular
 
Recon's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 6,285
Yes I'd check the oil pump.
__________________
Mustangalley.com
Mustang of the day,
July 12, 2015
Recon is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2016, 02:05 PM   #9
Registered Member
Regular
 
Hellish Horse's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Region: Arizona
Posts: 784
Rough Idle & Loss of Power sounds like bad cats or Dirty Mass Air Flow or Throttle Position Sensor but not sure if it would effect the oil pressure or not. Have you checked your CAI for leaks or the intake itself ? Still not sure that would effect oil pressure either.
Is your radiator staying full ? Sometimes when you have a warped head you loose water in the channels in the head which would cause all 3 problems you're having.
Keep us posted & let us know what the problem was when you find it.
Hellish Horse is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2016, 08:01 PM   #10
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jun 2016
Location: winnetka
Region: California
Posts: 8
Take a look at your cats after engine is hot,if their glowing red their clogged.
joe2000 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2005-2010 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New oil pressure sending unit, still 0 oil pressure Iryan7 Pre-2005 V6 Mustang 9 07-13-2015 03:15 PM
Rough/low idle and slight jerking when driving Clingman92 1996-2004 Mustang GT 8 08-03-2013 05:30 PM
Loss of power and rough idle. eouellette18 2005-2010 Mustang GT 13 04-04-2013 07:01 AM
Battery ran low now all of a sudden rough idle and no AC. Help! Spiney SVT Mustang 3 07-07-2012 08:12 PM
Rough Idle and Rough Start Cajun JungleBoy Pre-2005 V6 Mustang 3 04-23-2006 10:33 PM

» Like Us On Facebook



07:02 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.