Car won't start - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 1996-2004 Mustang GT



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 02-11-2007, 05:57 PM   #1
Registered User
Newbie
 
Torchred02's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 8
Car won't start

Hey guys. I have a slight problem. The car will turn over, but wont fire. I've checked all fuses and relays. I'm getting power through the inertia switch and to the fuel pump. I run the codes, and I'm coming up with two. P0190, and P1233. I can erase them, but they come back. This all started when I was reinstalling my CAI. I started the car without the MAF hooked up. The car ran, but had a rough idle. I immediately new what I had done. It started back up and ran for approx. 10 min. then died. It hasn't ran since. It tries, but gives the impression that its flooded. Not sure if thats even possible, but running out of guesses. I guess it could be a fuel pump, but hard to believe at 40k. Any help would be great. Thanks
Torchred02 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-11-2007, 06:05 PM   #2
Legacy Member
Legacy
 
MonteCitan's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Region: California
Posts: 2,506
Send a message via AIM to MonteCitan
Re: Car won't start

p0190 = FRP sensor signal low (I believe) p1233 = fuel system disabled or offline (I believe)

I COULD BE WRONG, I'm running off memory of a year + ago, but 1233, works off the fuel level sender, and might (might might might) be tied in to the fuel pressure sensor... make sure the sensor on the fuel rail is plugged in (I don't think it'd cause a no start, but p0190 is a check for the Fuel Rail Pressure sensor -- PCM's checking for presence/ground of the 5 volt reference voltage, it trips this code if it falls below a certain value...


If you have a test light it couldn't hurt to check all your fuses...
__________________
2012 IS F Blue IS F Sport
2006 Mustang V6 wannabe
MonteCitan is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2007, 06:21 PM   #3
Registered Member
Regular
 
Join Date: Feb 2007
Region: Virginia
Posts: 38
Re: Car won't start

that happened to my 02 at the track and freaked me out. i have a diablo tune in mine and after about 2 hours of sitting in the staging lanes tring to start it i tried taking the tune completely out of the car returning it to stock then putting the tune back in. it worked on mine. just an idea
02vert is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-11-2007, 06:26 PM   #4
Legacy Member
Legacy
 
lowflyn's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Region: Mississippi
Posts: 19,890
Send a message via AIM to lowflyn
Re: Car won't start

I had problems with the P0190 in my car. Try unplugging the sensor and plug it back in. Also, check to make sure all the vacuum lines are still connected. If the vaccum line to the FRPS is not hooked up, the car will not run.
__________________
"I'm not driving too fast...just flying too low"
Mine:
-03 SB Cobra vert- 2552 of 5082 Born 02/25/03
Our's:
90 7up vert - new project-07 DSG Focus -DD
335
lowflyn is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2007, 06:54 PM   #5
Registered User
Newbie
 
Torchred02's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 8
Re: Car won't start

Ok. I had a fuel pressure gage that I bought from jegs mounted directly to the fuel rail. The fuel pressure sensor mounted on to of the distribution block that the gage came with. I removed the gage and block, and now the car starts, but won't stay running. It sounds like I have a bad miss now, Maybe I fouled the plugs. I tried putting the program back to factory default, but now my battery is dead. Its always something. Thanks for the input so far. You guys made me think about the fuel pressure gage.
Torchred02 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2007, 07:25 PM   #6
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 11
Send a message via MSN to wht2002gt
Re: Car won't start

hey torch im close to you bought an hour away
hope you get your car running
__________________
not sure can't remember
wht2002gt is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2007, 07:49 PM   #7
Registered User
Newbie
 
Torchred02's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 8
Re: Car won't start

I got the car to stay running, but missing bad. I think I'll try a new set of plugs. They may be shot. I'm getting a code saying bank 1 is too rich. That leads me to believe its the plugs. Hey wht2002gt, we have a pretty good mustang scene here in Dayton. I let you know when our next event is. Always nice to hear from a local.
Torchred02 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2007, 08:00 PM   #8
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 11
Send a message via MSN to wht2002gt
Re: Car won't start

that would be awesome let me know i can't wait
__________________
not sure can't remember
wht2002gt is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2007, 08:57 PM   #9
Legacy Member
Legacy
 
MonteCitan's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Region: California
Posts: 2,506
Send a message via AIM to MonteCitan
Re: Car won't start

Quote:
Originally Posted by Torchred02 View Post
I got the car to stay running, but missing bad. I think I'll try a new set of plugs. They may be shot. I'm getting a code saying bank 1 is too rich. That leads me to believe its the plugs. Hey wht2002gt, we have a pretty good mustang scene here in Dayton. I let you know when our next event is. Always nice to hear from a local.
Try pulling them out to see how they look before you try replacing them... it won't take long to fire off fuel buildup heh..

make sure the MAF is plugged in with your new CAI... did you have a screen in front of your MAF?
__________________
2012 IS F Blue IS F Sport
2006 Mustang V6 wannabe
MonteCitan is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2007, 02:17 PM   #10
Registered User
Newbie
 
Torchred02's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Region: Ohio
Posts: 8
Re: Car won't start

Nothing I've tried seems to be working. I put new plugs in thinking I may have fouled them. I know I'm overlooking something stupid, but I can't seem to find it. Any suggestions?
Torchred02 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 1996-2004 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car won't start? Dude87 1996-2004 Mustang GT 16 10-13-2008 12:32 PM
Car Won't Start joseandmarilyn 1979-1995 Mustang GT 11 02-18-2008 01:22 PM
SO you expect to start your car up... PureVenom Pictures and Videos 17 01-31-2007 03:31 PM
Car won't start V6STANG007 Pre-2005 V6 Mustang 31 12-07-2004 07:07 PM
Should I start modding this car? mustang99vert Pre-2005 V6 Mustang 3 10-24-2004 10:50 PM

» Like Us On Facebook



11:57 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.