Two slight problems - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 1996-2004 Mustang GT

Join Mustang Evolution Today

Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 01-28-2012, 05:34 PM   #1
Registered Member
86 muscle's Avatar
Join Date: Oct 2011
Region: Texas
Posts: 264
Two slight problems

Well I left my car this morning got back out and noticed I've got a bit of a leak coming from right around the filter, now I'm a big guy and couldn't crawl under to investigate fully but it looks as though its coming from the filter area? Any ideas there?

The second problem, while driving coming off the interstate I noticed I pulled it out of 5th gear and it basically went straight into reverse?! It didn't actually go into the gear cause I didn't stop it but it didn't stop itself! Any help on these two areas would be great!

86 muscle is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2012, 11:42 PM   #2
Registered Member
LAS97GT's Avatar
Join Date: Jan 2012
Location: Spring Lake
Region: North Carolina
Posts: 681
Re: Two slight problems

Ok, sounds like a prob I had a while back. sounds like you have an oil cooler between your oil filter and the engine block (I did not do any research to your eng spec). If you do, you need to remove the oil cooler (cobra spec) and push the plunger a few times to free it up. You will notice a small seep hole opening on the cooler housing; its blocked (the plunger inside the housing, not the seep hole). Finding a replacement is difficult, very. clean it best you can and reinstall.finidng a new O-ring gastket is advisable but not required. Essentially, oil blows by when the plunger is clogged. I fixed mine as stated above. Like I said, I did not research your car due to cost. come back when you can. Get it on a lift and check. Its an easy fix. the plunger in the cooler is not worn, just plugged, that should stop the leak.

LAS97GT is offline   Reply With Quote

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 1996-2004 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2000 V6 problems iphonemaster93 2.3 Mustang 47 01-12-2012 01:10 AM
Misfiring problems Stockish302 1979-1995 Mustang GT 14 11-15-2011 02:08 PM
Self installing the boss 302 mani! Any advice or problems anyone has run into? Benzo 2011-2014 Mustang GT 6 10-03-2011 05:23 PM
Different Starting Problems milkrun49 2011-2014 Mustang GT 3 07-15-2011 02:19 PM

» Like Us On Facebook

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2012 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

02:18 PM

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0 is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.