03 mustang gt no start - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 1996-2004 Mustang GT



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 07-28-2013, 07:43 PM   #1
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: edinburg
Region: Texas
Posts: 5
03 mustang gt no start

I have a 03 mustang gt. Just installed new intake and car just cranks and cranks but no start. Oil smells little like gas. And if it does start it barel . Turns on real rough and dies out right away. White smoke from exhaust. . I know its either a spark or fuel issue. Anybody have any advice what it could be. Ive been two days breaking my head.. thanks
03mustanggt is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-28-2013, 08:24 PM   #2
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: edinburg
Region: Texas
Posts: 5
Does anyone know the location of the schrader valve on 03 gt. Checked spark plugs and few of them came out looking real black soot looking. Brand new plugs. Two days old. Seemed like it was too lean but still cant get the car to fire up and idle. Any ideas. Please let know.
03mustanggt is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2013, 08:39 PM   #3
Registered Member
Regular
 
Slow4V's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Sa
Region: Alabama
Posts: 2,208
Quote:
Originally Posted by 03mustanggt View Post
I have a 03 mustang gt. Just installed new intake and car just cranks and cranks but no start. Oil smells little like gas. And if it does start it barel . Turns on real rough and dies out right away. White smoke from exhaust. . I know its either a spark or fuel issue. Anybody have any advice what it could be. Ive been two days breaking my head.. thanks
Manifold ?
Slow4V is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 07-28-2013, 08:45 PM   #4
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: edinburg
Region: Texas
Posts: 5
I installed brand new intake manifold. But now no start..

---------- Post added at 06:45 PM ---------- Previous post was at 06:45 PM ----------

Im thinkin its a fuel or spark issue??
03mustanggt is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2013, 08:48 PM   #5
Registered Member
Regular
 
Slow4V's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: Sa
Region: Alabama
Posts: 2,208
Quote:
Originally Posted by 03mustanggt View Post
I installed brand new intake manifold. But now no start..

---------- Post added at 06:45 PM ---------- Previous post was at 06:45 PM ----------

Im thinkin its a fuel or spark issue??
White smoke is a manifold leak for sure .. Coolant , I'd retrace everything you did , sounds like its not on right or maybe gaskets came off
Slow4V is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2013, 08:53 PM   #6
Registered User
Newbie
 
Join Date: Jul 2013
Location: edinburg
Region: Texas
Posts: 5
Well gaskets couldnt have come loose. There is no coolant leaking out. The gaskets have a rubber like button that falls in hole to stay. In place. Im just tryimg to get it going cause its getting frustrating. When i took off old intake some coolant might have got in the cylinder holes. Do you think that could cause a no start..?
03mustanggt is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2013, 09:12 AM   #7
Registered Member
Regular
 
Michael.s.king's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: South Portland
Region: Maine
Posts: 209
Quote:
Originally Posted by 03mustanggt View Post
Well gaskets couldnt have come loose. There is no coolant leaking out. The gaskets have a rubber like button that falls in hole to stay. In place. Im just tryimg to get it going cause its getting frustrating. When i took off old intake some coolant might have got in the cylinder holes. Do you think that could cause a no start..?
Quote:
Originally Posted by 03mustanggt View Post
Well gaskets couldnt have come loose. There is no coolant leaking out. The gaskets have a rubber like button that falls in hole to stay. In place. Im just tryimg to get it going cause its getting frustrating. When i took off old intake some coolant might have got in the cylinder holes. Do you think that could cause a no start..?
Is it a cold air intake you just installed? My brother just put one on his 2000 gt and it was having trouble to start. We figured it out and he didn't put the intake air temperature sensor in his new intake. Might be worth a look

---------- Post added at 10:12 AM ---------- Previous post was at 10:11 AM ----------

Just re read your original post and his car ha the exact same trouble starting as you described
Michael.s.king is offline   Reply With Quote
Old 07-31-2013, 09:31 AM   #8
Registered Member
Regular
 
Fred2000GT's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Alameda
Region: California
Posts: 87
It depends on how much coolant you think might have dropped into the cylinders. I just replaced my entire air intake manifold to the one that doesn't crack like the old ones did. I wouldn't press the gas when trying to start the vehicle either. Since you smell gas, you might be flooding the engine with gas/coolant mixture which could cause the spark plugs to have a black soot type appearance as well as hard time starting the car.
All coolant burning is white. So chances are you might have gotten a good amount of coolant into the engine.

---------- Post added at 07:31 AM ---------- Previous post was at 07:29 AM ----------

Oh, mine is a 2000 GT which is the same exact design as yours
Fred2000GT is offline   Reply With Quote
Old 08-02-2013, 02:40 PM   #9
Registered Member
Regular
 
1996mustang's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Miami
Region: Florida
Posts: 1,013
Take out all your spark plugs. Remove the relay for the fuel pump or fuse for it and remove the fuse for the coils or ignition module. Then crank the car and see if anything comes out of the spark plug holes like coolant or fuel. You could have an open injector or a coolant leak from the manifold. Or possible flooded motor due to coolant from the last manifold. Either way its to empty out the cylinders of anything that could be in it to begin. After try to start it reinstalling everything u removed and check to see if it starts normally
__________________
1996 Mustang GT, 17x9 front and 17x10.5 cobra r replica rims, 255/40/17 front 285/40/17 rear at the moment,
o/r x-pipe flow master 40 series dump downs, cai/ram intake, 75mm c&l throttle body and plenum, pi heads and intake swap, msd wires, stock gears, untuned at the moment, no dyno numbers for now.
1996mustang is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 1996-2004 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



06:53 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.