Can ya help me out?? - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > 2005-2010 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 10-19-2012, 09:56 PM   #1
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
Can ya help me out??

Here's a video of my car. As soon as I start it up it hesitates for like a second. Any ideas??

http://youtu.be/l-L1pVXKk74
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-20-2012, 10:49 AM   #2
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
Can ya help me out??
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 11:42 AM   #3
Registered Member
Regular
 
Rogue Slider's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: DFW
Region: Texas
Posts: 586
This might not help but hey it's worth a try. Have you tried the idle reset?
__________________
Rogue Slider is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-20-2012, 12:39 PM   #4
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
Don't know how I'd go about that. Tips?? Lol
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 12:50 PM   #5
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
I think I'm being picky. It's probably just from sitting overnight
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 12:53 PM   #6
Registered Member
Regular
 
Rogue Slider's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: DFW
Region: Texas
Posts: 586
This is how
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image-504273606.jpg
Views:	95
Size:	204.5 KB
ID:	72903  
__________________
Rogue Slider is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 01:07 PM   #7
Staff
Blogger
Staff
 
99ford's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Region: Georgia
Posts: 6,120
Send a message via Skype™ to 99ford
Yeah maybe try that.
__________________
Check out the Official ME gear page for site t-shirts, decals, and bottle openers: http://www.mustangevolution.com/foru...2/#post1670281
99ford is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 02:29 PM   #8
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
That the like serious way to do it?? Lol ill have to do it after work
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 10:38 PM   #9
Staff
Blogger
Staff
 
99ford's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Region: Georgia
Posts: 6,120
Send a message via Skype™ to 99ford
Quote:
Originally Posted by silvrskoundrel
That the like serious way to do it?? Lol ill have to do it after work
Haha, doesn't sound like it to me, but worth a try!
__________________
Check out the Official ME gear page for site t-shirts, decals, and bottle openers: http://www.mustangevolution.com/foru...2/#post1670281
99ford is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 11:25 PM   #10
Registered Member
Regular
 
Rogue Slider's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: DFW
Region: Texas
Posts: 586
When I was putting in my CAI the other day I did the idle reset and you can tell the difference
__________________
Rogue Slider is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 04:11 AM   #11
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
It says let idle till gets to temperature. That mean let the temp needle get where it's supposed to be or just let it get down to it normal idle after starting it?
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 03:22 PM   #12
Registered Member
Regular
 
Rogue Slider's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: DFW
Region: Texas
Posts: 586
Just let it go to normal temp. I just let it idle for a little bit while I did something else then it was at normal driving temp when I got back in
__________________
Rogue Slider is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 03:30 PM   #13
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
Quote:
Originally Posted by Rogue Slider View Post
Just let it go to normal temp. I just let it idle for a little bit while I did something else then it was at normal driving temp when I got back in
ok, noted. im gonna do this as i get off work
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 04:18 PM   #14
Registered Member
Regular
 
Rogue Slider's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: DFW
Region: Texas
Posts: 586
Cool let us know the results. I also noticed that the car didn't crank right up after doing this so be aware
__________________
Rogue Slider is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 04:32 PM   #15
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
its all good, i work at a parts store. that means professional right?? haha i crack me up
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 05:40 PM   #16
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
After I drive it for ten miles can I drive it more or do I need to kill it after ten miles
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 05:46 PM   #17
Registered Member
Regular
 
LAS97GT's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Spring Lake
Region: North Carolina
Posts: 681
Try this next time:
-Turn the key to start, do not start.
-Turn the key off.
-Turn the key to start again, this time crank the engine. Does it crank right up? Bet it does. Guess you know what that means. I am having same problem only worse. Pending a 255 LPH fuel pump to keep up with my aftermarkets. It did it before upgrades, now just worse.
__________________
---Las97GT
LAS97GT is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 05:47 PM   #18
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
It always cranks right up just right after I start it there's a very quick hesitation that's been getting on my nerves lol
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:47 PM   #19
Staff
Blogger
Staff
 
99ford's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Region: Georgia
Posts: 6,120
Send a message via Skype™ to 99ford
Have you scanned it for any codes or checked theTSB?
__________________
Check out the Official ME gear page for site t-shirts, decals, and bottle openers: http://www.mustangevolution.com/foru...2/#post1670281
99ford is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 09:22 PM   #20
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
It's not throwing a code. What TSB
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 10:53 PM   #21
Staff
Blogger
Staff
 
99ford's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Region: Georgia
Posts: 6,120
Send a message via Skype™ to 99ford
Quote:
Originally Posted by silvrskoundrel
It's not throwing a code. What TSB
I thought there was one out there for it.. Let me look in the AM.
__________________
Check out the Official ME gear page for site t-shirts, decals, and bottle openers: http://www.mustangevolution.com/foru...2/#post1670281
99ford is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 11:44 PM   #22
Registered User
Newbie
 
Panhead_77's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Region: Washington
Posts: 15
I've done a few mods on my car and I started getting that same hesitation. Three weeks later my battery was no longer holding a charge. Have your battery tested. Most like not your alternator as mine was fine. You may be coming up on a bad battery. Is it TW stock battery that came with the car originally? I have 45k on my car an just replaced the battery today. Just a thought and its free to get tested at auto zone
Panhead_77 is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 11:51 PM   #23
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
I work at a parts store. I changed the battery a year ago, optima red top
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 11:57 PM   #24
Registered User
Newbie
 
Panhead_77's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Region: Washington
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by silvrskoundrel
I work at a parts store. I changed the battery a year ago, optima red top
Good choice. As a mechanic I'd say with the battery not being an issue just have your idle reset.
Panhead_77 is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 12:05 AM   #25
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
Quote:
Originally Posted by Panhead_77

Good choice. As a mechanic I'd say with the battery not being an issue just have your idle reset.
I did the reset mentioned above a few posts & ill find out in the morning how it worked and post back up here tomorrow
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 10:02 AM   #26
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
It didn't hesitate this morning!
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 11:29 AM   #27
Registered Member
Regular
 
Rogue Slider's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: DFW
Region: Texas
Posts: 586
Cool !!!!!!!!
__________________
Rogue Slider is offline   Reply With Quote
Old 10-22-2012, 12:31 PM   #28
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,633
I was pumped! Lol
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 10-23-2012, 03:22 PM   #29
Staff
Blogger
Staff
 
99ford's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Region: Georgia
Posts: 6,120
Send a message via Skype™ to 99ford
That's good to know! I dont have any of these issues but if I do I am going to utilize this!
__________________
Check out the Official ME gear page for site t-shirts, decals, and bottle openers: http://www.mustangevolution.com/foru...2/#post1670281
99ford is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 05:45 PM   #30
Registered Member
Regular
 
LAS97GT's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Spring Lake
Region: North Carolina
Posts: 681
Quote:
Originally Posted by Rogue Slider
This is how
Interesting. How come this solved the problem?
__________________
---Las97GT
LAS97GT is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2012, 06:18 PM   #31
Registered Member
Regular
 
LAS97GT's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Spring Lake
Region: North Carolina
Posts: 681
Quote:
Originally Posted by silvrskoundrel
It always cranks right up just right after I start it there's a very quick hesitation that's been getting on my nerves lol
I take it that your meaning of hesitation means a drop in idle. You ECU Controls that. Your idle control motor attached may be the culprit, sticking during the Dashpot drop. Remove it and clean. Also clean any vacuum operated device. It's not a fix, it a trouble shoot that may save you money.

---------- Post added at 07:17 PM ---------- Previous post was at 07:12 PM ----------

Quote:
Originally Posted by LAS97GT

I take it that your meaning of hesitation means a drop in idle. You ECU Controls that. Your idle control motor attached may be the culprit, sticking during the Dashpot drop. Remove it and clean. Also clean any vacuum operated device. It's not a fix, it a trouble shoot that may save you money.
Just read the post, hesitation stopped. There is a solidly true saying; can't make horse power without electricity. Good luck. And congrats to the fella/ gal that posted that piece. I'll drop it in my kit bag for future use.

---------- Post added at 07:18 PM ---------- Previous post was at 07:17 PM ----------

Quote:
Originally Posted by LAS97GT

I take it that your meaning of hesitation means a drop in idle. You ECU Controls that. Your idle control motor attached may be the culprit, sticking during the Dashpot drop. Remove it and clean. Also clean any vacuum operated device. It's not a fix, it a trouble shoot that may save you money.

---------- Post added at 07:17 PM ---------- Previous post was at 07:12 PM ----------



Just read the post, hesitation stopped. There is a solidly true saying; can't make horse power without electricity. Good luck. And congrats to the fella/ gal that posted that piece. I'll drop it in my kit bag for future use.
Yeah, good work rougue slider.
__________________
---Las97GT
LAS97GT is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > 2005-2010 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



10:29 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.