v6 tune and upgrade problems !!!!!!!!! - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > 2005-2010 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 02-23-2013, 05:26 PM   #1
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
v6 tune and upgrade problems !!!!!!!!!

hello friends!

i am a proud owner of a 2008 v6 mustang
since i got the car in Spet. for 11K
i have invested over 4800 in it
the upgrades started from:

window lovers
rear wheel scoops
mirror cover
billit grille
flowmaster scavnger series duals
bbk CAI
bbk 70mm TB
sct / x3 flash tuner

sadly, after all that i feel like i lost rwhp rather then gain any..

so on to the problem,
the accleration is horrible, if i floor it in 4th ill feel no torque and ater the rpms hit 3.5 thoussand the engine gets thrown into fail safe mode
with the codes that read:
tb forced closed and p2114
and say im going 55 mph
ill trow the car in netural and the rpms will just drop and then go up almost to 4000 rpm

the fix to fail safe was turning the key off and back on and it would go away..

i called bama and they didnt know wtf was going on at all
and few peple other then me had this problem.

soo please give me your input as far as what could be happning

also do you think i need to tweek the pramaters in the tuner
like the
WOT a/f ratio
global spark
etc

thanks for reading this
i just wanna see that my money was well spent becasue at the moment im not pleased at all
:-/
arphell is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-23-2013, 05:41 PM   #2
Registered Member
Regular
 
tonyd01gt's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Location: ayden
Region: North Carolina
Posts: 1,065
hi, when did your problem start. before you put flash tuner own or after? Can you return ecu to stock program again.
tonyd01gt is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 06:08 PM   #3
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
since im an idiot i put everything on at once
dk the root of the problem

but when returned to stock the same problem happens with rpms and fail safe mode

also the rpm drop and jump back up to 4000 when thrown in netural..
the tune right now is 87S and i changed the WOT a/f to +4 richer

im just not happy =[ with all the money i spent
also what does the global spark stettings adn WOT a/f and toehr options mean???
arphell is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 02-23-2013, 06:27 PM   #4
Registered Member

Regular
 
JimC's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Michigan
Posts: 1,223
Quote:
Originally Posted by arphell View Post

bbk 70mm TB

This may be your problem. Lots of people have had issues with this throttle body on the 4.0 - some of which you have described as your experiences as well. Put the stock throttle body back on and see if it clears up your problems.
JimC is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 06:46 PM   #5
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
i actually did that... the result was a non aggresive sound at start up / accleration. isnt there any way to fix the problem?? becasue reading up on there ppls problem with bbk Tb i was assuming it is the problem
but when i put my stock TB on it doesnt sound or perform as good

also it didnt clear up the problem
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 08:07 PM   #6
Registered User
Newbie
 
brenroo's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Region: Canada
Posts: 9
Try putting the CAI and the TB back on, put the stock tune back on and see what happens. Could be something else wrong
brenroo is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 08:10 PM   #7
Registered Member
Regular
 
Wmcgrattan's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Region: Florida
Posts: 488
It's the tb for sure
Wmcgrattan is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 09:49 PM   #8
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
i assumed so since alot of the older forms said so
smh is there a way to fix it with a tune ? because i returned the tune back to stock and omg the rpms are flying all over then damn gauge

i really hope there is a fix to it
if not itll be a waste of 370 bucks
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 09:53 PM   #9
Registered Member
Regular
 
Wmcgrattan's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Region: Florida
Posts: 488
Quote:
Originally Posted by arphell View Post
i assumed so since alot of the older forms said so
smh is there a way to fix it with a tune ? because i returned the tune back to stock and omg the rpms are flying all over then damn gauge

i really hope there is a fix to it
if not itll be a waste of 370 bucks
U can make the stock tb bigger an sell the bbk
Wmcgrattan is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 11:41 PM   #10
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
How can I make the stock bigger???

Like one the car gave me he'll On my way home from work smh I would've never gotten the bbk if i knew it was going to be soo ****ty
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 11:47 PM   #11
Registered Member
Regular
 
Wmcgrattan's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Region: Florida
Posts: 488
Quote:
Originally Posted by arphell View Post
How can I make the stock bigger???

Like one the car gave me he'll On my way home from work smh I would've never gotten the bbk if i knew it was going to be soo ****ty
Bore it out to 70 mm it's half the price an it's lager then the BBK but I had a BBK on my old v6 an it worked flawlessly but I had alot more work on it
Wmcgrattan is offline   Reply With Quote
Old 02-23-2013, 11:57 PM   #12
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
If your worked fine

Y is mine causing me problems, like this is the second tb am.com has sent me and its causing the same problems
And is there a way to fix it??
Also what else can I do for my v6 ??
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2013, 12:15 AM   #13
Registered Member
Regular
 
Wmcgrattan's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Region: Florida
Posts: 488
Quote:
Originally Posted by arphell View Post
If your worked fine

Y is mine causing me problems, like this is the second tb am.com has sent me and its causing the same problems
And is there a way to fix it??
Also what else can I do for my v6 ??
Well I had a 4.5 stroker heads cams full exhaust tb spacer tb BBK cold air with a custom tune full suspension etc
Wmcgrattan is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2013, 12:32 AM   #14
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
Damn lol I can't even get my bbk tb to work right after all that money I don't like my v6 hahah I love my gt500 more but gas is too exp for that haha
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2013, 08:36 AM   #15
Registered Member
Regular
 
Wmcgrattan's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Region: Florida
Posts: 488
Quote:
Originally Posted by arphell View Post
Damn lol I can't even get my bbk tb to work right after all that money I don't like my v6 hahah I love my gt500 more but gas is too exp for that haha
Yeah haha I would too
Wmcgrattan is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2013, 01:09 AM   #16
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
Hey guys would resetting the pcm / computer fix the problem for this **** tb
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2013, 02:16 AM   #17
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,630
If you have a gt500 why would you have spent any of the extra money on the v6 ?
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2013, 03:21 AM   #18
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
Gas Ain't cheap plus bought the v6 first

Love it just as much as Shelly

---------- Post added at 04:21 AM ---------- Previous post was at 04:20 AM ----------

**** I didn't answer yur question I just like cars it's a sad fact TNT I'm not happy for money I spent on the v6
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2013, 03:34 AM   #19
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,630
If it didn't run like poop before the mods then I'd remove them and start from there. Also When you got all the mods done did you include them for your custom tunes on the tuner or no?
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2013, 03:36 AM   #20
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,630
You also said it threw the code P2114. That could be a bad throttle position sensor? That's one of the very first things I had to change on my 2005 stang.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image-1982156259.jpg
Views:	91
Size:	215.7 KB
ID:	92783  
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2013, 03:56 AM   #21
Registered User
Newbie
 
arphell's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: virginia beach
Region: Virginia
Posts: 19
Yes they were included but Bama said since the parts didnt require a tune they didn't include the mods while making a tune

And the error code I'm getting is p211

---------- Post added at 04:56 AM ---------- Previous post was at 04:55 AM ----------

P2104 & p2112

Both have something to do with tb actuator????
Will a pcm rest help??
arphell is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2013, 04:08 AM   #22
Sad Panda
Staff
 
silverskoundrel's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: TX
Region: Texas
Posts: 5,630
I guess it's worth a shot. So far I've seen clean the MAF sensor, change throttle body, change TPS sensor, & a couple others but no 100% straight fixes.
__________________
@silverskoundrel
05 TL Mustang Base (the silverskoundrel) - sold
05 TL Mustang GT - sold
98 UA Mustang GT - sold
10 CI Mustang GT - slow
silverskoundrel is offline   Reply With Quote
Old 02-26-2013, 04:12 PM   #23
Registered Member
Regular
 
Join Date: Feb 2013
Location: Hopkinsville
Region: Kentucky
Posts: 42
I've had a similar problem with my BBK throttle body about a year ago. It was throwing the throttle position sensor code. I replaced the sensor, turned my bama program to stock, then reloaded my custom tune and has worked fine ever since
goat8it is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2013, 03:45 PM   #24
Registered Member
Regular
 
Next_up23's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Los Angeles
Region: California
Posts: 106
Thinking about buying one hopefully doesn't happen to me
Next_up23 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > 2005-2010 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



11:18 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.