MT-82 Transmission Chattering - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > 2011-2014 V6 Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 01-30-2014, 12:43 PM   #1
Registered Member
Regular
 
silvrbullet2012's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Texas
Posts: 622
MT-82 Transmission Chattering

So it has slightly got worse to the point you can hear it louder.

When the clutch is in. It stops. Sounds like it could be my flywheel? My gears go in just fine.

Here's a video of the sound. Might have to turn up the volume to hear it clearly. When you hear the sound go away I pushed the clutch in. And when it comes back I released the clutch.
Chattering - YouTube
silvrbullet2012 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-30-2014, 06:59 PM   #2
Registered Member
Regular
 
WJBertrand's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Ventura
Region: California
Posts: 517
Are you parked and running in neutral when you're doing this? It might just be the transmission shafts spinning up when you release the clutch and they stop when you push it in. Every manual transmission vehicle I've ever owned has some level of audible transmission noise in neutral with the engine running and the clutch released that goes away when you press it in.

How many miles and how long since you changed the lube in there?
__________________
-Jeff-
Ventura, CA
2013 GT Premium Brembo
MGW, Blow Fish, AM Hood Struts
Tinted, Borla Touring AB, ProCal Tune
Full Shelby/Kicker Audio Upgrade
WJBertrand is offline   Reply With Quote
Old 01-30-2014, 07:52 PM   #3
Registered Member
Regular
 
silvrbullet2012's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Texas
Posts: 622
Yes. I am parked and when I take off you can hear it chatter a lil more but goes away at high speeds.

Ive never changed the lube 😳 it has 62k miles.
silvrbullet2012 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-31-2014, 12:47 AM   #4
Registered Member
Regular
 
WJBertrand's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Ventura
Region: California
Posts: 517
Might try changing the lube, its probably sheared down to about water by now!


-Jeff-
STOC 025
__________________
-Jeff-
Ventura, CA
2013 GT Premium Brembo
MGW, Blow Fish, AM Hood Struts
Tinted, Borla Touring AB, ProCal Tune
Full Shelby/Kicker Audio Upgrade
WJBertrand is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2014, 01:12 AM   #5
Registered Member
Regular
 
silvrbullet2012's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Texas
Posts: 622
Sorry for the dumb question. But change the lube where?
silvrbullet2012 is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2014, 05:44 PM   #6
Registered Member
Regular
 
WJBertrand's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Ventura
Region: California
Posts: 517
Quote:
Originally Posted by silvrbullet2012 View Post
Sorry for the dumb question. But change the lube where?
In the transmission of course
__________________
-Jeff-
Ventura, CA
2013 GT Premium Brembo
MGW, Blow Fish, AM Hood Struts
Tinted, Borla Touring AB, ProCal Tune
Full Shelby/Kicker Audio Upgrade
WJBertrand is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2014, 05:49 PM   #7
Registered Member
Regular
 
silvrbullet2012's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Texas
Posts: 622
Oh you mean the transmission fluid 😜😅
silvrbullet2012 is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2014, 06:16 PM   #8
Registered Member
Regular
 
Ish416's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Winchester
Region: Indiana
Posts: 1,209
Finally an MT82 issue that I don't have ........ yet.
__________________
99 Chevrolet Camaro Z28 M6 - 6.676 @ 103 in 1/8, 10.512 @ 130.2 on street tires, H/C/I
93 Eagle Talon TSI AWD 5spd - Built 6 Bolt, 16G Evo3, HKS 272 Cams - under construction
Ish416 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2014, 01:09 PM   #9
Registered Member
Regular
 
sunnytan06's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 233
Quote:
Originally Posted by Ish416 View Post
Finally an MT82 issue that I don't have ........ yet.

Lmao. That's why my first mod will be mgw.
sunnytan06 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2014, 02:38 PM   #10
Registered Member
Regular
 
Ish416's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: Winchester
Region: Indiana
Posts: 1,209
Quote:
Originally Posted by sunnytan06 View Post
Lmao. That's why my first mod will be mgw.
An MGW will not fix internal transmission issues..
__________________
99 Chevrolet Camaro Z28 M6 - 6.676 @ 103 in 1/8, 10.512 @ 130.2 on street tires, H/C/I
93 Eagle Talon TSI AWD 5spd - Built 6 Bolt, 16G Evo3, HKS 272 Cams - under construction
Ish416 is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2014, 02:48 PM   #11
Registered Member
Regular
 
FastFord13's Avatar
 
Join Date: Apr 2013
Location: Montreal
Region: Canada
Posts: 4,259
Quote:
Originally Posted by Ish416 View Post
An MGW will not fix internal transmission issues..
+1
FastFord13 is offline   Reply With Quote
Old 02-08-2014, 06:42 PM   #12
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: silverdale
Region: Washington
Posts: 6
check allfordmustangs.com they have some threads about the same thing. also some on the whole drivetrain issue.
tugsnipe is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 01:02 PM   #13
Registered Member
Regular
 
The Puma's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Grafenwoehr
Region: Europe
Posts: 569
Drivetrain issue? I haven't had a problem with either... Is this common and I'm just lucky? Only thing I noticed is a dull click when clutch is engaged... Usually only around a turn in second gear, though.

Sent from my HTC One using Mustang Evolution mobile app
The Puma is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 01:11 PM   #14
Registered Member
Regular
 
silvrbullet2012's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Texas
Posts: 622
Well I did more research. And it's comin down to is my transmission fluid. I'm getting it changed this week. So hopefully it'll stop.
silvrbullet2012 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 01:42 PM   #15
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: silverdale
Region: Washington
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by The Puma View Post
Drivetrain issue? I haven't had a problem with either... Is this common and I'm just lucky? Only thing I noticed is a dull click when clutch is engaged... Usually only around a turn in second gear, though.

Sent from my HTC One using Mustang Evolution mobile app


that click could be the front drive lower control arm, there is a tsb on it, and I believe a recall
tugsnipe is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 01:54 PM   #16
Registered Member
Regular
 
The Puma's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Grafenwoehr
Region: Europe
Posts: 569
Any info on how to find this TSB? Maybe I'm Googling wrong...

Sent from my HTC One using Mustang Evolution mobile app
The Puma is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 02:02 PM   #17
Registered User
Newbie
 
Join Date: Feb 2014
Location: silverdale
Region: Washington
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by The Puma View Post
Any info on how to find this TSB? Maybe I'm Googling wrong...

Sent from my HTC One using Mustang Evolution mobile app
check www.allfordmustangs.com under forum 2011+ V6
tugsnipe is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2014, 02:03 PM   #18
Registered Member
Regular
 
The Puma's Avatar
 
Join Date: Nov 2012
Location: Grafenwoehr
Region: Europe
Posts: 569
Think I found it... It isn't a squeek, it's just a click with the engagement of the clutch.

Sent from my HTC One using Mustang Evolution mobile app
The Puma is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 4 Cylinder | V6 | Classic Mustangs || Tech and Talk > 2011-2014 V6 Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2011 3.7L V6 6R80 to MT-82 swap completed 3.7Cyclone 2011-2014 V6 Mustang 17 12-24-2014 01:00 AM
Check engine soon light came on? KamzGT Pre-2005 V6 Mustang 27 09-14-2013 05:33 PM
87 AOD rebuild bcosta56 1979-1995 Mustang GT 15 03-04-2012 10:47 AM
selling a 1989 4 cylinder mustang with a 5.0 engine and transmission both working 1987mustanglx50 2.3 Mustang 0 01-25-2012 02:30 PM
Choosing a tranny? Hawk General Mustang Discussion 0 10-08-2011 08:41 PM

» Like Us On Facebook



04:04 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.