SYNC Health Report Issues - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2011-2014 Mustang GT



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 03-03-2012, 11:19 AM   #1
Registered User
Newbie
 
2012GTCS's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Region: Florida
Posts: 2
SYNC Health Report Issues

Hi all,

Well, as of two days ago I am the proud owner of my 5th Mustang (not at the same time), a 2012 GTCS. While checking out all the SYNC features I ran a diagnostic report which came back with three codes:

Charge System Fault
Malfunction Indicator Lamp-Regulatory
Low engine oil pressure

Now I just picked up the car two days ago so I was surprised to see the codes. I dont have any lights on the dash, my oil pressure gauge shows normal and the oil level is fine. I also dont have any indications of a weak or dying battery, and the engine runs smooth. So, I brought it in anyway. Better be safe than sorry on my new car. Ford said there were no issues.

So, is this common to get false codes? The tech said that I could drive myself crazy with the health reports and to not worry unless I get a dash light. Can anyone with experience please help? The whole thing makes me uncomfortable.

Thanks in advance!!!
2012GTCS is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-03-2012, 11:40 AM   #2
The Blue Dragon
Regular
Supporter
 
GrabberBlue5.0's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Louisville
Region: Kentucky
Posts: 5,661
Quote:
Originally Posted by 2012GTCS
Hi all,

Well, as of two days ago I am the proud owner of my 5th Mustang (not at the same time), a 2012 GTCS. While checking out all the SYNC features I ran a diagnostic report which came back with three codes:

Charge System Fault
Malfunction Indicator Lamp-Regulatory
Low engine oil pressure

Now I just picked up the car two days ago so I was surprised to see the codes. I dont have any lights on the dash, my oil pressure gauge shows normal and the oil level is fine. I also dont have any indications of a weak or dying battery, and the engine runs smooth. So, I brought it in anyway. Better be safe than sorry on my new car. Ford said there were no issues.

So, is this common to get false codes? The tech said that I could drive myself crazy with the health reports and to not worry unless I get a dash light. Can anyone with experience please help? The whole thing makes me uncomfortable.

Thanks in advance!!!
I have owned my 11 gt for over a year now and have never once checked the sync health report... I'm curious now and I'm gonna check it out as soon as I get off work. I'll let you know what happens
__________________
New quick exhaust video

AUGUST 2012 MOTM!!!!
GrabberBlue5.0 is offline   Reply With Quote
Old 03-03-2012, 12:04 PM   #3
Registered Member
Regular
 
MarkJones's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Region: Texas
Posts: 27
The Ford Sync system is full of bugs. You'll see more of them as you explore the sound system and other components. Hopefully they're working on fixes.
MarkJones is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-03-2012, 12:21 PM   #4
Registered Member
Regular
 
GE3G's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Region: Canada
Posts: 721
Sometimes after a hang up it wont go back to ipod mode...an a lot of times my ipod doesnt wanna sink
GE3G is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 10:46 AM   #5
Registered Member
Regular
 
Napoleon85's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Region: Ohio
Posts: 3,045
Re: SYNC Health Report Issues

Sounds like you ran the check while the car was off. It will even freak out if the parking brake is on while the test is ran, since this illuminates the brake light on the dash.
__________________
Official Exhaust Thread Troller
Napoleon85 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2012, 01:52 PM   #6
Registered User
Newbie
 
2012GTCS's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Region: Florida
Posts: 2
Thanks for the info guys. I think I did run it with the engine off.
2012GTCS is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2012, 05:53 AM   #7
Registered Member
Regular
 
Bladezx's Avatar
 
Join Date: Mar 2012
Region: Canada
Posts: 389
Quote:
Originally Posted by GE3G
Sometimes after a hang up it wont go back to ipod mode...an a lot of times my ipod doesnt wanna sink

Mine does the same it pisses me off. Sometimes it freezes too and I gotto restart the car
Bladezx is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2012, 12:38 PM   #8
Registered Member
Regular
 
Join Date: Nov 2011
Region: New Jersey
Posts: 43
Quote:
Originally Posted by Bladezx

Mine does the same it pisses me off. Sometimes it freezes too and I gotto restart the car
You gotta make sure the iPod is playin through the "headphones" not Sync. There's a random button on the iPod to do this.
Daveeemoon is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2012, 02:33 PM   #9
A.K.A. Baby-D!
 
Join Date: Jan 2010
Region: Louisiana
Posts: 1,871
Quote:
Originally Posted by Daveeemoon

You gotta make sure the iPod is playin through the "headphones" not Sync. There's a random button on the iPod to do this.
Does this apply to iPhone?
__________________
Current:
2011 V6 MCA Premium--the daily
1989 GT--the project
Previous:
2004 V6--my first pony
1988 GT--July 2010 MOTM
04TRV6 is offline   Reply With Quote
Old 03-08-2012, 09:11 PM   #10
Registered Member
Regular
 
GE3G's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Region: Canada
Posts: 721
I figured out why the ipod doesnt come back on...it has something to do with not hanging up the phone properly its hard to explain...its like even tho u try to sync the ipod its still in phone mode..if u get off the phone and ipod doesnt come back u actually have to go back to phone mode and hang the phone up with the steering wheel control...i no really confusing lol
GE3G is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2012, 03:07 AM   #11
Registered Member
Regular
 
Redstang1's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Statesboro
Region: Georgia
Posts: 828
I used to have a lot of issues with sync but I went to ford and got a "system update" as the guy called it and what ever he did for 4 hours to my car it erased all sync problems.
Redstang1 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2015 Mustang GT || Tech and Talk > 2011-2014 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Gas tank issues BelieveInAndr3w 2005-2010 V6 Mustang 13 04-09-2012 06:27 PM
Blinker and wiper issues 91notchback 1979-1995 Mustang GT 8 02-22-2012 12:07 PM
94 gt issues? dmcgoy3 1979-1995 Mustang GT 2 02-21-2012 01:04 PM
Trunk issues Mystic General Mustang Discussion 4 02-20-2012 06:31 PM
V6 standard tranny known issues 04TRV6 2011-2014 V6 Mustang 20 02-18-2012 05:28 PM

» Like Us On Facebook



12:27 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.