Stalling/rough idle after start up? - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > 1979-2014 Mustang GT || Tech and Talk > 2011-2014 Mustang GT

Join Mustang Evolution Today

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 12-18-2012, 02:57 PM   #1
Registered Member
Regular
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 421
brianw64 is unknown around these parts
Stalling/rough idle after start up?

Anyone out there have a problem with stalling or rough idle after start up? If I start the car and hit the gas or even just touch the gas within ten seconds it will spit and sputter, if I wait ten seconds then touch the gas its fine?
Any ideas? And yes its tuned and everything but its done it from day one before any mods?
__________________

__________________
Boss IM, with Araid cai, bama 93 race tune, GT500 cat back, jba off-road x-pipe & longtubes, mgw shifter,4.10 gears, Aluminum Flywheel & driveshaft, Adjustable Panhard Rod, BMR adj. uca & lca, BMR relo. brackets, BMR Springs with 1.5" drop, BMR adj. swaybar, BMR tubular K member 1/2 drop motor mounts & BMR tubular A arms, steeda alu. rad. support, aluminum water pump pully, 85mm BBK TB, Rear seat delete. Boss oil cooler, Battery in trunk. AC delete, Evap delete
brianw64 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 03:07 PM   #2
The Blue Dragon
Supporter
Staff
 
GrabberBlue5.0's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 5,628
GrabberBlue5.0 is unknown around these parts
Are you referring to the fact that shortly after starting the vehicle and you quickly tap the gas it kinda cuts out?
__________________

__________________
New quick exhaust video

AUGUST 2012 MOTM!!!!
GrabberBlue5.0 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 04:06 PM   #3
Registered Member
Regular
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 421
brianw64 is unknown around these parts
Yes if I start it regardless if it's cold or hot it will sputter or stall if I touch the gas within ten seconds of starting it? And like I said its done it since it was brand new, no mods..
__________________
Boss IM, with Araid cai, bama 93 race tune, GT500 cat back, jba off-road x-pipe & longtubes, mgw shifter,4.10 gears, Aluminum Flywheel & driveshaft, Adjustable Panhard Rod, BMR adj. uca & lca, BMR relo. brackets, BMR Springs with 1.5" drop, BMR adj. swaybar, BMR tubular K member 1/2 drop motor mounts & BMR tubular A arms, steeda alu. rad. support, aluminum water pump pully, 85mm BBK TB, Rear seat delete. Boss oil cooler, Battery in trunk. AC delete, Evap delete
brianw64 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 04:10 PM   #4
Registered Member
Regular
 
nhcowboy's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 1,173
nhcowboy is unknown around these parts
Quote:
Originally Posted by brianw64 View Post
Yes if I start it regardless if it's cold or hot it will sputter or stall if I touch the gas within ten seconds of starting it? And like I said its done it since it was brand new, no mods..
Have you done the idle relearn steps as listed in the manual following the tune or last time you disconnected the battery?
__________________

2011 Black Mustang GT Premium
Corsa XO & Sport AB/Airaid/Bama 93R
Best 1/4 mile to date 60' 2.009
12.538 ET @112.33
100+ Deg 85 Hum RPR 3PM 1/2 tank street tires
nhcowboy is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 04:18 PM   #5
Registered Member
Regular
 
Jake's Avatar
 
Join Date: May 2012
Posts: 681
Jake is unknown around these parts
Quote:
Originally Posted by nhcowboy View Post

Have you done the idle relearn steps as listed in the manual following the tune or last time you disconnected the battery?
+1 this is most likely the problem
__________________
Jake is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 04:27 PM   #6
The Blue Dragon
Supporter
Staff
 
GrabberBlue5.0's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 5,628
GrabberBlue5.0 is unknown around these parts
Quote:
Originally Posted by nhcowboy View Post

Have you done the idle relearn steps as listed in the manual following the tune or last time you disconnected the battery?
I've done that and it did not help. It just happens for some reason. It has done that with every tune I've had
__________________
New quick exhaust video

AUGUST 2012 MOTM!!!!
GrabberBlue5.0 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 05:46 PM   #7
Registered Member
Regular
 
2012Vader5.0's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 145
2012Vader5.0 is unknown around these parts
You're not the only one this happens to me also at times, I couldn't even begin to explain how embarrassing it feels when it happens. I got a way around it. Just hold the throttle pedal very little and let the clutch out like your using like the gas it will keep you outta the middle of on coming traffic.
__________________
2012Vader5.0 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 05:53 PM   #8
Registered Member
Regular
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 421
brianw64 is unknown around these parts
Yes it is embarrassing but im glad im not imagining things...and yes I've done the idle relearn many times, but as I stated before it has done it stock from the factory, and I thought maybe it was the throttle body, but nope, I will continue to just wait my ten seconds and it doesn't do it?? Its the only thing I hate about my car, and maybe the cup holders right behind the stick too, that sucks also...
__________________
Boss IM, with Araid cai, bama 93 race tune, GT500 cat back, jba off-road x-pipe & longtubes, mgw shifter,4.10 gears, Aluminum Flywheel & driveshaft, Adjustable Panhard Rod, BMR adj. uca & lca, BMR relo. brackets, BMR Springs with 1.5" drop, BMR adj. swaybar, BMR tubular K member 1/2 drop motor mounts & BMR tubular A arms, steeda alu. rad. support, aluminum water pump pully, 85mm BBK TB, Rear seat delete. Boss oil cooler, Battery in trunk. AC delete, Evap delete
brianw64 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 05:56 PM   #9
Registered Member
Regular
 
2012Vader5.0's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 145
2012Vader5.0 is unknown around these parts
I got shorter arms than most so the cup holders aren't as bad for me, still just use sodas with twist caps. Had a styrofoam cup puncture and create a lake 2 weeks after getting the car.
__________________
2012Vader5.0 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 05:59 PM   #10
Registered Member
Regular
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 421
brianw64 is unknown around these parts
I guess a cupholder is a nice problem to have
__________________
Boss IM, with Araid cai, bama 93 race tune, GT500 cat back, jba off-road x-pipe & longtubes, mgw shifter,4.10 gears, Aluminum Flywheel & driveshaft, Adjustable Panhard Rod, BMR adj. uca & lca, BMR relo. brackets, BMR Springs with 1.5" drop, BMR adj. swaybar, BMR tubular K member 1/2 drop motor mounts & BMR tubular A arms, steeda alu. rad. support, aluminum water pump pully, 85mm BBK TB, Rear seat delete. Boss oil cooler, Battery in trunk. AC delete, Evap delete
brianw64 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 06:58 PM   #11
Registered Member
Regular
 
2012Vader5.0's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 145
2012Vader5.0 is unknown around these parts
Quote:
Originally Posted by brianw64 View Post
I guess a cupholder is a nice problem to have
Haha if cup holders were the only problem I would have happy.
__________________
2012Vader5.0 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2012, 08:53 PM   #12
Registered Member
Regular
 
gtstyles2's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 1,885
gtstyles2 is unknown around these parts
Quote:
Originally Posted by brianw64 View Post
Anyone out there have a problem with stalling or rough idle after start up? If I start the car and hit the gas or even just touch the gas within ten seconds it will spit and sputter, if I wait ten seconds then touch the gas its fine?
Any ideas? And yes its tuned and everything but its done it from day one before any mods?
That's normal, I was nervous when I got the car new and it did that... They all do it, I guess the ecu needs a few seconds to get the timing straight right after start... If u happen to run into another 5.0 do the same, they all do it
__________________

__________________
gtstyles2 is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > 1979-2014 Mustang GT || Tech and Talk > 2011-2014 Mustang GT

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off





» Like Us On Facebook


Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

RV & Travel Trailer Communities

Our RV & Travel Trailer sites encompasses virtually all types of Recreational Vehicles, from brand-specific to general RV communities.

» More about our RV Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities


03:36 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0