New user/question - Mustang Evolution

Go Back   Mustang Evolution > Shelby | ROUSH | Boss | Saleen | SVT || Tech and Talk > SVT Mustang



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Please support our sponsors and let them know you heard about them here!
Old 03-03-2013, 09:01 PM   #1
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
New user/question

I just sol my evo and bought my first cobra....and im loving it so far, but after two weeks of owning her ive got a cel code of po171......anybody run into this problem,and have any advice on a quick fix?
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-03-2013, 09:22 PM   #2
Registered Member
Regular
 
maldog's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Region: Nevada
Posts: 1,563
It's a o2 bank sensor. This is a generic code in nature and its just telling you that by the time air got to the o2 sensor it failed certain parameters. It doesn't necessarily say you should go replace your o2 sensor.

When I got the same code it was my CAI when I cleaned it I over oiled it causing my code to come on.
__________________
2006 Mustang GT Premium RedFire. CAI, SLP Loudmouth, SCT Progammer, 5 speed manual trans. My other car is a CORVETTE!
maldog is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2013, 04:20 PM   #3
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
I disconnected the battery and cleaned the maf for starters, went through tons of start cycles, and here almost two weeks later the light came on, ran the diagnostics to find the same cel code p0171.....if an o2 sensor was bad, would it really take that long for the ecu to register again?
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-24-2013, 09:16 PM   #4
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
Anybody?
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 02:31 AM   #5
Registered Member
Regular
 
Coreyw428's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Region: Arkansas
Posts: 430
Does it have cats on it?
Coreyw428 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 04:32 AM   #6
Registered Member
Regular
 
DaBluedude's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Region: Canada
Posts: 1,996
Quote:
Originally Posted by Lovely97cobra
I disconnected the battery and cleaned the maf for starters, went through tons of start cycles, and here almost two weeks later the light came on, ran the diagnostics to find the same cel code p0171.....if an o2 sensor was bad, would it really take that long for the ecu to register again?
Yes. I've seen the code before. I believe that is a downstream O2 sensor. If the car has the stock H pipe, get the O2 sensors checked. One is probably bad. If you have an aftermarket offroad Midpipe then you need a mil eliminator or a tuner to shut them off.
__________________
2003 Mach 1
DaBluedude is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 11:52 AM   #7
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
Car has bbk straight pipes to magnaflow mufflers.......if I needed mil eliminators, why when I bought the car, it took a month for this code to first pop up, figured it would have been on or come on quicker than that.....this is all new as im coming from the evo world...
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 03:20 PM   #8
Registered Member
Regular
 
DaBluedude's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Region: Canada
Posts: 1,996
Quote:
Originally Posted by Lovely97cobra
Car has bbk straight pipes to magnaflow mufflers.......if I needed mil eliminators, why when I bought the car, it took a month for this code to first pop up, figured it would have been on or come on quicker than that.....this is all new as im coming from the evo world...
It's how the sensors are. Mine use to take about a week before they would trip. Don't worry about it. Totally normal. MIL eliminator work, but a tuner is better obviously.
__________________
2003 Mach 1
DaBluedude is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 06:50 PM   #9
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
Ive read mixed reviews,and supposedly a 97 cobra cant be tuned via handheld due to something to do with the type of ecu?
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 07:31 PM   #10
Registered Member
Regular
 
stevec666's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Boston
Region: Massachusetts
Posts: 60
Quote:
Originally Posted by Lovely97cobra View Post
Ive read mixed reviews,and supposedly a 97 cobra cant be tuned via handheld due to something to do with the type of ecu?
The handheld tuner will work fine with your 97 Cobra. It's the 94-95 Cobras with the 5.0 that have to be tuned via a chip.
stevec666 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 08:17 PM   #11
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
Thats a relief....
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 08:18 PM   #12
Registered Member
Regular
 
2300turboford's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: london
Region: Kentucky
Posts: 2,903
Quote:
Originally Posted by Lovely97cobra View Post
I just sol my evo and bought my first cobra....and im loving it so far, but after two weeks of owning her ive got a cel code of po171......anybody run into this problem,and have any advice on a quick fix?
U should have a crap load of money for mods!!
__________________
"Racing is life ,anything before or after is just waiting "-the king of cool -Steve McQueen
2300turboford is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 09:09 PM   #13
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
Mods arent my first order of business, im doing my research and waiting for the right time to build up a nasty street machine.
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2013, 10:36 PM   #14
Registered Member
Regular
 
2300turboford's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: london
Region: Kentucky
Posts: 2,903
Quote:
Originally Posted by Lovely97cobra View Post
Mods arent my first order of business, im doing my research and waiting for the right time to build up a nasty street machine.
Well forged internals and ported heads turbo kit of ur choice and suspension and m/t drag. Radials would be a good street machine
__________________
"Racing is life ,anything before or after is just waiting "-the king of cool -Steve McQueen
2300turboford is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2013, 11:37 AM   #15
Registered Member
Regular
 
robb15033's Avatar
 
Join Date: Oct 2010
Location: Northern Virginia
Region: Virginia
Posts: 2,109
Red face

My gut feeling, which is usually puts me on the right path tells me to use the very specified MAF sensor cleaner, nothing else. Slowly introduce Seafoam into upper intake, and a can of the best fuel treatment out there-*"CHEVRON TECHRON" FUEL ADDITIVE - 12 Oz;
Lastly check all CAI rubber clamped connections. Check ALL vacuum lines for leaks.
__________________
'97 3.8L V6
Pacific Green
1996 SVT Cobra White
robb15033 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2013, 10:50 PM   #16
Registered Member
Regular
 
Lovely97cobra's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Jacksonville
Region: Florida
Posts: 41
Ive had a can of seafoam rollin around my floorboard for a few days....just waiting for when im gonna change the oil
Lovely97cobra is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2013, 10:58 PM   #17
Registered Member
Regular
 
Krazy Horse's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Region: Alabama
Posts: 178
There's a cheaper fix to the light instead of buying mil eliminators, buy 2 packs of the larger non foulers they use on old cars. Drill bottoms out of 2 of them then screw the drilled one on each side into non drilled ones and reinstall o2 sensors. The small hole into the pipe simulates convert delay to the pcm. Works every time for less than 20.00 $ and around 45 minutes work
Krazy Horse is offline   Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Mustang Evolution > Shelby | ROUSH | Boss | Saleen | SVT || Tech and Talk > SVT Mustang

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


» Like Us On Facebook



11:14 PM


Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0

MustangEvolution.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.