Mustang Evolution Forum banner

1 - 15 of 15 Posts

·
Registered
Joined
·
399 Posts
Discussion Starter #1
hey everyone im just wondering if a rebuild kit should fix my left side from not laying rubber like my right does. i found a little bit of metal shaving in the rear fluid a few weeks back, i drained it and filled it again and it sat for a while and i went the other day to see if the spider gears ring or pinion were chipped or ground down, which they didnt seem to be. but this time i didnt see any shavings or anything in the fluid. so could it still be ok or is it a definite that something is messed up if there was shavings?
 

·
Registered
Joined
·
399 Posts
Discussion Starter #3
yeah, if you keep getting shavings and have chipped spider gears something is messed up. did you use friction modifier when you put the oil in?
no, it wasnt driven i only put it in bc i was told keeping it empty can cause it to rust and it sat for a good three weeks or so, idk if rust could start that quick but just incase
 

·
Banned
Joined
·
8,044 Posts
93_347foxbody said:
no, it wasnt driven i only put it in bc i was told keeping it empty can cause it to rust and it sat for a good three weeks or so, idk if rust could start that quick but just incase
so im a little confused. i thought your main issue was the ne wheel peel? if it doesnt have friction modifier in it then you will probably only get one tire going. you need 4oz'es of friction modifier added to the gear oil.

there should have been enough coating left from the oil to prevent rust for only 3 weeks i would think. i just had my whole cover of for around 3 weeks and didnt have any rust what so ever in mine.

as for any damaged gears could you get us a pic?
 

·
Registered
Joined
·
399 Posts
Discussion Starter #7
so im a little confused. i thought your main issue was the ne wheel peel? if it doesnt have friction modifier in it then you will probably only get one tire going. you need 4oz'es of friction modifier added to the gear oil.

there should have been enough coating left from the oil to prevent rust for only 3 weeks i would think. i just had my whole cover of for around 3 weeks and didnt have any rust what so ever in mine.

as for any damaged gears could you get us a pic?
yes i have some pics and the car wasnt driven without the friction modifier it had it in it before i drained it the first time since then it hasnt been moved
 

·
Registered
Joined
·
399 Posts
Discussion Starter #9
Best pics I have right now. And it looks in the one pic like theres shavings but its just a glare I guess bc I rubbed my finger along it and there wasn't any metal pieces

ForumRunner_20121108_223746.png



100MEDIA36IMAG0174.jpg



ForumRunner_20121108_223824.png
 

·
Registered
Joined
·
399 Posts
Discussion Starter #10
and mostly happened at once the car did leave two tire marks for a while but then i noticed only the rights been leaving a mark

---------- Post added at 10:41 PM ---------- Previous post was at 10:40 PM ----------

also idk why theres like orange paint on the ring or something idk what it is
 

·
Registered
Joined
·
399 Posts
Discussion Starter #13
ismgear mesh compound. you paint the gear when setting it up. then rotate it a few turns so you can see how its meshing.
ohhh alright i didnt know what it was, but its hard to tell in the pics but in person it doesnt seem bad im not an expert on any of this by far haha but nothing seems chipped or ground down to me
 

·
Registered
Joined
·
399 Posts
Discussion Starter #15
sounds to me like the clutches are worn. but maybe someone else may have more ideas.
im hoping for the clutches only i can get the kit this week and take my rear inside and do it, never did it before but i rear about it in the chiltons manual and watched some youtube videos
 
1 - 15 of 15 Posts
Top