Mustang Evolution Forum banner

2011-2014 FORSCAN / Arkusz kalkulacyjny AS-built

1.7K views 7 replies 3 participants last post by  slonison  
#1 · (Edited)
W ciągu ostatniego tygodnia pracowałem nad skompilowaniem bazy danych kodów As-Built w celu przeanalizowania programowania samochodów.
Na tym etapie mam skompilowane dane ponad 75 samochodów wraz z funkcjami, które były dostarczane z tymi samochodami.

Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc, jaką mogą zaoferować tutaj członkowie, zarówno w zakresie indywidualnej wiedzy, jaką posiadacie, jak i tych, którzy lepiej ode mnie radzą sobie z obracaniem danymi.

Oto poniżej, będę aktualizował w miarę zdobywania wiedzy.

2013-2014 As Built Database

#5 ·
Minęło trochę czasu, odkąd dodałem aktualizację.

Pomyślnie zdekompilowałem następujące elementy:
PCSM - Moduł kontroli wspomagania kierownicy
ABS - System zapobiegający blokowaniu kół
APIM - Moduł interfejsu protokołu akcesoriów (Sync)
FDIM - Moduł interfejsu wyświetlacza przedniego
PCM - Moduł kontroli układu napędowego

Częściowo zdekompilowane
RCM - Moduł kontroli wstrzymania
ICM - Moduł zestawu wskaźników
BCMB - Moduł sterowania nadwoziem B
ACM - Moduł sterowania audio (Pomyślnie zdekompilowano sposób zarządzania ustawieniami wstępnymi zarówno w pojazdach z nawigacją, jak i bez nawigacji)

Nadal wymaga pracy:
GPSM - Moduł globalnego systemu pozycjonowania
GEM - Moduł elektroniki ogólnej (w zasadzie BCM)

#6 ·
Doceniam Państwa wysiłek, ale jaki jest cel w odniesieniu do końcowej rozgrywki? Dlaczego Pan/Pani to robi?

#7 ·
Oklaskuję twoje wysiłki, ale jaki jest cel w odniesieniu do końcowej gry? Dlaczego to robisz?
Zacząłem to pierwotnie, ponieważ chciałem dodać OEM asystenta parkowania do mojego samochodu. W ramach tego moduł asystenta parkowania komunikuje się ze wskaźnikami, aby wyświetlić ostrzeżenie "asystent parkowania aktywowany", a moduł sterowania audio przyciemnia głośność, aby ułatwić słyszenie sygnału ostrzegawczego.

Jest to obsługiwane za pośrednictwem danych as-built pojazdu. Wszyscy mówili, po prostu znajdź samochód z tym i po prostu skopiuj dane as-built.

Ale to nie jest takie proste, ponieważ wiele innych ustawień jest powiązanych z twoimi danymi as-built. Chciałem więc zrozumieć, co dane tak naprawdę oznaczają, a nie tylko wartości dla każdego konkretnego adresu.

Odkryłem, jakie to ustawienia, dawno temu, ale kiedy dowiedziałem się innych rzeczy, zrozumienie danych stało się dla mnie ważniejsze.

Dekompilacja stacji radiowych to w 100% moje najbardziej dumne osiągnięcie.

#8 ·
Mam kilku testerów na pokładzie, ale chciałbym zwiększyć swój zasięg.

Dodałem zakładkę o nazwie "Bounties", którą udostępniam wszystkim, którzy mają ten Target Vehicle i znają Forscan. Szukam testerów, którzy byliby skłonni przetestować te dane i przekazać informacje zwrotne na temat nagród.

Zdecydowanie zidentyfikowaliśmy:
Aktywacja kamery cofania w nawigacji
Aktywacja asystenta parkowania w zestawie wskaźników
Aktywacja lub dezaktywacja sekwencyjnych świateł tylnych
Zastępowanie progu drzwi na GT500 Red
Modyfikacja języka klastra
Kontrolowanie przypomnień o pasach bezpieczeństwa pasażerów/kierowców

Dodałem również sekcję w zakładce Narzędzia, która zawiera możliwość tworzenia własnych stacji radiowych i ładowania ich za pośrednictwem As-Built. zarówno dla Nav, jak i Non-Nav.
A także możliwość wzięcia swojego as-built i rozbicia go na stacje radiowe.

This post has been deleted